Cuvântul “împinge” este, probabil, cel mai des folosit în timpul unei nașteri naturale. Toți din jurul tău țipă același lucru, iar tu, dacă nu știi cum s-o faci corect, poți avea de suferit mai multe zile după naștere, din cauza rupturilor vaginale.

Cum trebuie să împingi în timpul nașterii naturale

Ce se întâmplă în sala de nașteri

Când vorbim despre nașterea naturală, toată lumea are în minte cam aceeași imagine: multe țipete, frunți pline de sudoare șterse în mod frecvent, un partener speriat care ține graviduța de mână și celebrul cuvânt „împinge!” care se aude cam din toate colțurile încăperii.

Moașa o spune, partenerul o spune, medicul o spune, cam oricine se află în sala de nașteri îi va spune graviduței să împingă.

Un nou program, condus de moașe cu experiență, încearcă să scoată din centrul atenției această preconcepție despre împins, preconcepție, care se pare că este chiar periculoasă.

Personalul de la Medway Foundation Trust încearcă să încurajeze femeile să nu se mai grăbească să împingă în timpul nașterii și chiar să fie dispuse să încerce și alte poziții.

Incidența rupturilor vaginale în timpul nașterii naturale

Argumentele lor se bazează pe o serie de fapte alarmante. Nouă din zece femei care nasc pe cale naturală suferă din cauza rupturilor vaginale, care, în cele mai serioase cazuri, pot duce la incontinență urinară și chiar probleme iremediabile la nivelul nervilor.

Dot Smith, moașa șef al Fundației Medway spune că exact această încurajare permanentă de a împinge, chiar și atunci când nu este cazul, este de vină pentru procentul foarte mare de femei care suferă de ruptură vaginală în timpul nașterii naturale.

Din momentul în care a fost implementat aceast program, s-au văzut deja o serie întreagă de rezultate pozitive la nivelul numărului de cazuri de rupturi vaginale care a scăzut de la 7% la 1%.

Cum trebuie să împingi în timpul nașterii naturale

Recomandări pentru nașterea naturală

Recomandările făcute de Fundația Medway includ și poziții noi în cazul nașterii naturale, precum nașterea în genunchi sau în picioare, spirijinită de perete, dar și cum ar trebui gravidele să respire în timpul contracțiilor, în loc să împingă.

În plus, programul încurajează moașele să nu mai tragă afară bebelușul, ci sunt învățate cum să susțină greutatea bebelușului în momentul în care se naște pentru a reduce presiunea exercitată asupra perineului.

Sursa: baby.unica.ro