Pentru ameliorarea durerilor insuportabile din timpul travaliului, una dintre metodele folosite este anestezia epidurală. În mod special, anestezia epidurală blochează impulsurile nervoase din partea de jos a corpului prin administrarea de medicamente precum lidocaina. De obicei, anestezicul se combină cu alte medicamente precum morfina sau epinefrina cu scopul de a prelungi efectul anesteziei dar şi de a regla tensiunea sanguină. Chiar dacă este un remediu necesar în anumite situații, multe mămici nu știu că epidurala poate avea și efecte secundare asupra stării de sănătate proprii și a copilașului.
Anestezia epidurală poate avea ca efect scăderea tensiunii arteriale şi deci transportul de oxigen şi sânge înspre bebeluş poate fi afectat. Monitorizarea şi intervenția rapidă a medicilor este extrem de importantă. Medicamentele introduse prin cateter pot trece prin placentă şi afecta nu doar respirația bebeluşului dar îl pot face somnolent. Mişcarea lui prin canalul naşterii va fi astfel încetinită şi va fi nevoie de intervenţia medicului pentru a determina bebeluşul să se mişte (apăsarea abdomenului, folosirea forcepsului).
Beneficiile şi riscurile anesteziei epidurale
Orice anestezie are pe lângă beneficii şi o serie de riscuri care trebuie analizate cu atenție înainte de a lua decizia finală. Desigur, recomandările medicului contează dar mămica este cea care decide asupra acestui aspect.
Beneficiile sunt următoarele:
- Travaliul prelungit este mai uşor de suportat cu anestezia epidurală.
- Eliminarea durerii este importantă pentru mămicile care vor să se bucure de momentele naşterii, dar să şi participe activ în acest proces.
- În cazul naşterii prin cezariană, durerea va fi suportabilă după operație.
- Mama îşi conservă energia pentru a naşte, se poate concentra mai uşor iar momentele naşterii sunt amintite ca o experiență placută.
Riscurile anesteziei sunt:
- Anestezia epidurală poate duce la scăderea tensiunii arteriale , caz în care fluxul de sânge transportat spre copil scade. Va fi astfel necesară o monitorizare atentă.
- Pot să apară dureri severe de cap din cauza scurgerilor de lichid cefalorahidian, un efect ce poate persista chiar câteva zile după naştere.
- Epidurala poate încetini sau chiar opri travaliul în anumite cazuri dar poate avea ca efect şi scăderea ritmului cardiac al bebeluşului. Monitorizarea continuă este extrem de importantă.
- Efectele secundare ale anesteziei pot fi durerile de spate, durerile de cap, starea de greață, voma, dificultatea de a urina, frisoane.
- Fiindcă anestezicul blochează senzațiile în partea de jos a corpului, contracțiile vor fi mai slabe şi naşterea trebuie accelerată prin medicamente (oxitocina), uneori fiind necesară chiar cezariana.
- În cazuri rare poate să apară lezarea nervilor în zona unde a fost introdus cateterul, de aceea anestezia este o operație asumată de pacient.
- În anumite cazuri alăptarea este dificilă fiindcă bebeluşul este la rândul lui influențat de efectele calmantelor şi nu are energie suficientă pentru a suge.
- Epidurala poate duce la nevoia utilizării forcepsului, a cezarianei sau a epiziotomiei, de aceea se recomandă această metodă doar dacă este neapărat necesar.
Situații când nu se recomandă epidurala
- când femeia urmează un tratament cu anticoagulante
- dacă analizele arată un număr scăzut de trombocite
- în caz de infecții ale sângelui
- lipsa dilatației cervixului sau dilatația prea rapidă a cervixului