mamaplus

Cele mai periculoase simptome pe care le poți avea după naștere. Sună imediat medicul!

-
//
16.02.2021

După naştere trebuie să fii foarte atentă la semnalele de alarmă pe care corpul tău încearcă să ţi le transmită. Sarcina şi naşterea te-au solicitat foarte mult, de aceea este posibil să ai și anumite simptome anormale. Ca să fii informată în timp util, află în continuare care ar fi cele șase simptome principale ce te fac să pui imediat mâna pe telefon și să-ți anunți medicul.

Temperatura mare (38°C sau mai mult)

Temperatura mare, mai ales cea însoțită de frisoane, poate fi un semn de infecție. Nu trebuie să ignori acest simptom, deoarece o infecție poate fi foarte periculoasă pentru tine. În cazul în care faci o infecție după naștere, starea ta se poate agrava foarte repede dacă nu este tratată la timp și corect, deoarece organismul tău este încă slăbit. Cele mai posibile localizări ale unei infecții sunt incizia operației (în cazul în care ai născut prin cezariană) sau cusăturile epiziotomiei.

Sângerare masivă bruscă

Această sângerare poate fi însoțită de amețeală, transpirație și senzația de leșin. Pierderea de sânge este normală după naștere, însă în cazul în care observi că hemoragia este severă (cantitate mare) sau își schimbă culoarea, trebuie să mergi imediat la spital.

Tensiune arterială crescută

Măsurarea tensiunii arteriale trebuie făcută în primele 6 ore după naștere, însă în cazul în care știi că ai probleme trebuie repetată măcar o dată pe zi în prima săptămână după naștere. În cazul în care valoarea mică (diastolică) este mai mare de 90, ar putea fi un semn al preeclampsiei și se consideră un risc de eclampsie.

Durerea de cap puternică

Poate constitui un efect advers al anesteziei (fie ea epidurală, rahianestezie sau generală) și ar trebui să anunți medicul despre aceasta cât mai repede posibil. În primele trei zile după naștere, o durere foarte puternică de cap poate fi un simptom al preeclampsiei, care se poate produce și după naștere, nu numai în timpul sarcinii.

Dureri la nivelul gambelor

Durerile gambelor sunt simptome ale unei afecțiuni ce îți poate pune viața în pericol: tromboza venoasă profundă. Tromboza venoasă profundă înseamnă că în venele profunde ale membrelor inferioare sau pelvisului s-a format un cheag de sânge.

Dureri în piept  

Aceste dureri pot fi semn de infecție respiratorie sau întinderi musculare, însă pot fi și simptome ale unui embolism pulmonar, prin urmare nu trebuie ignorate.

Dificultăți de respirație 

În cazul în care ți se taie respirația sau ai senzația că aerul este insuficient și acest simptom nu dispare după ce te odihnești, trebuie să chemi imediat o ambulanță sau să mergi la spital. Dificultățile în respirație pot fi cauzate de un embolism pulmonar (un cheag de sânge se blochează într-unul dintre vasele de sânge ale plămânilor) care poate fi fatal.