Medicii ginecologi susțin că o femeie se poate recupera complet după operația de cezariană în cel mult 6 săptămâni. Chiar dacă nu pare o perioadă destul de lungă, atunci când ai un nou-născut care îți cere toată atenția aproape non-stop, o lună și jumătate ar părea o veșnicie. Există însă câteva recomandări utile care te-ar putea ajuta să grăbești puțin perioada de recuperare după cezariană și să revii cât mai rapid în formă.Ț

Odihnește-te. Relaxarea și spiritul calm sunt două elemente esențiale pentru refacerea organismului după o intervenție chirurgicală. Poate părea însă aproape imposibil pentru o proaspătă mămică să se odihnească. Fă tot posibilul că de fiecare dată când cel mic adoarme, să faci același lucru. Astfel, organismul se va reface mai rapid, iar tu îți vei recapăta energia pe zi ce trece.

Nu face efort fizic. Ascultă-ți organismul și nu îl forța făcând efort fizic intens. Asta înseamnă că nu vei ridica greutăți (copilul va fi singura excepție, însă ideal e ca în primele zile să ți-l pună cineva în brațe pentru a nu te forța ridicându-l), nu vei urca multe scări și nu te vei implica în activitățile casnice în primele zile după naștere. Plimbările scurte te vor ajuta să te refaci mai repede și vor preveni totodată contipația ori formarea cheagurilor de sânge.

Hidratează-te. Imediat după naștere, hidratarea e importantă, pentru că elimina anestezicul și medicamentele din organism. Apoi, hidratarea este foarte importantă și pentru că ajută țesuturile să se refacă mai rapid după intervenția chirurgicală.

Mănâncă ce trebuie. În primul rând, constipația apare adesea după intervențiile chirurgicale abdominale așa că trebuie să faci tot posibilul pentru a evita acest lucru. Mănâncă așadar alimente bogate în fibre, hrănitoare și, de preferat, în formă lichidă sau semi-lichidă (supe, smoothie-uri, piureuri) pentru a facilita tranzitul intestinal. Asigură-te, de asemenea, că mănânci și proteine, care ajută musculatura să se refacă, dar și alimente bogate în fier, care compensează pierderea de sânge din timpul intervenției.

Cere și acceptă ajutorul oferit de cei din jur. Proaspetele mămici vor să se ocupe singure de toate, însă el ear trebui să fie în primul rând conștiente de faptul că prioritar este să se refacă mai repede după intervenția chirurgicală, astfel încât să îi acorde celui mic atenția completă. Așadar, nu ar strica să ceri o mână de ajutor soțului, mamei sau soacrei astfel încât să beneficiezi de o oră de somn în plus. De asemenea, e foarte important ca în primele zile după naștere să nu faci efort fizic, deci nici trebuie casnice – lasă pe cineva apropiat să te ajute în acest sens, lăsând curățenia și cumpărăturile în seama sa. Cu cât te protejezi mai mult, cu atât mai repede și mai bine te vei reface.