În unele cazuri, nașterea se lasă așteptată, iar mămicile devin tot mai îngrijorate și așteaptă cu nerăbdare venirea pe lume a copilului. În aceste momente, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te relaxezi, să nu te panichezi și să urmezi cel puțin câteva din recomandările din acest articol.

Masajul mameloanelor

Pentru a explora din plin această metodă, începe cu stimularea mameloanelelor manual sau cu o pompă de sân. În acest mod vei provoca producerea hormonului de oxitocină, un hormon care se face responsabil de inducerea travaliului. Dacă deja simți primele contracții, masajul mameloanelor te va ajuta să reduci timpul dintre ele. Trebuie să știi însă că masarea trebuie făcută cât mai delicat.

Așezări sau urcatul scărilor

Acest exercițiu chiar funcționează, pentru că gravitația și așezările provoacă presiune asupra cervixului și împing copilul prin canalul vaginal.

Schimbarea poziției

Dacă ai deja contracții, dar acestea nu sunt regulate, schimbarea poziției te-ar putea ajuta. Fiind culcată în pat nu vei grăbi travaliul, dar mișcarea sau statul ”în patru labe” ar putea fi foarte eficiente.

O baie caldă

Pe lângă efectul relaxant, apa caldă ar putea înmuia cervixul și ar putea declanșa contracțiile.

Ruperea membranelor

În anumite cazuri, medicul s-ar putea să îți propună ruperea membranelor pentru a grăbi travaliul. Deși este o procedură medicală, ea nu implică utilizarea medicamentelor. Doctorul va separa manual sacul amniotic de peretele uterin. Această procedură se face doar la maternitate sau sub supravegherea strictă a specialiștilor.

Busuiocul și ceaiul de oregano

O metodă aromată de a grăbi travaliul este utilizarea busuiocului și oregano în alimentația zilnică. Aceste plante au acțiune emenagogă, adica intensifică circulația sangvină către uter. Ele sunt utilizate uneori în medicină pentru a provoca menstruația, deci urmează a fi folosite cu precauție pe perioada sarcinii.

Alimentele picante

Dacă ești nerabdătoare să naști, poate ar trebui să încerci câteva preparate din bucătăria mexicană, faimoasă pentru gustul ei condimentat. Aceste condimente stimulează producerea de prostalglandine prin procesul de digestie, iar contracțiile ar putea fi provocate de aceste prostalglandine.

Uleiul de ricin

Aceasta este o metodă populară de inducere a travaliului în comunitatea online a mamelor din SUA, deși studiile arată că este eficientă doar în 50% din cazuri. Este și un ajutor bun în lupta cu constipația, o problemă bine cunoscută graviduțelor. Consultădoctorul și respectă doza indicată de acesta, înainte de a încerca această metodă.

O plimbare ”cu hopuri” cu mașina

Această idee este foarte populară în rândul însărcinatelor, deci ai putea să o încerci atunci când travaliul întârzie să înceapă.

Exercițiile Kegel

Acest tip de exerciții fortifică și tonifiază mușchii din plafonul pelvin, întăresc uterul și rectul. Ele sunt preferatele femeilor însărcinate deoarece pot ușura semnificativ procesul travaliului și rapiditatea vindecării după naștere. Exercițiile Kegel necesită un efort fizic foarte mic, pot fi efectuate ușor și nu prezintă riscuri.

Trebuie să mai știi că  și actul sexual, plimbările lungi, activitatea fizică duc la declanșarea travaliului. Nu uita că, înainte de a apela la aceste metode, ar trebui să consulați cu medicul ginecolog care îți supraveghează sarcina.