Nașterea prematură apare după săptămâna 21 și înainte de săptămâna 37 de gestație. Potrivit limbajului medical, bebelușii care vin pe lume între săptămânile 37 și 40 sunt „născuți la termen”. Conform datelor statistice, cei născuți înainte de săptămâna 28 au șanse de supraviețuire de 65%, în timp ce restul au o rată de supraviețuire de 95%. Dar, apare întrebarea: ce provoacă nașterea prematură?

Posibilele cauze ale travaliului prematur sunt numeroase și este dificil să le discutăm fără a evalua fiecare caz specific. În general, principalii factori care pot provoca travaliul prematur sunt:

Diabetul gestațional

Diabetul gestațional este un factor de risc care ar putea duce la nașterea prematură. Cu toate acestea, nu există informații concludente care să ateste faptul că această afecțiune crește riscul ca un copil să se nască prea devreme.

Bolile de rinichi și de inimă

Bolile grave ale mamei pot afecta cursul normal al sarcinii. Bolile de rinichi sau de inimă la femeia însărcinată pot duce la naștere prematură.

Afecțiuni tiroidiene

Hormonul tiroidian este important în dezvoltarea și creșterea copilului, mai ales la începutul sarcinii. În plus, este vital pentru dezvoltarea placentară. Un studiu al American Thyroid Association a concluzionat faptul că modificările funcției tiroidiene pe parcursul sarcinii pot fi asociate cu travaliul prematur.

Eclampsia și preeclampsia

Preeclampsia apare atunci când există o lipsă de oxigen la nivel placentar. Această afecțiune poate afecta grav cursul sarcinii, ducând la naștere prematură și chiar probleme grave ale bebelușului. Eclampsia ar putea duce la o serie de convulsii și comă.

Abruptul placentar și placenta previa

Abruptul placentar este o situație rară în timpul sarcinii. Se întâmplă atunci când placenta se separă de peretele uterului. În mod similar, placenta previa se referă la o locație greșită. În acest din urmă caz, placenta este localizată în colul uterin. Ambele boli sunt factori care pot duce la nașterea prematură.

Infecțiile urinare

Infecțiile tractului urinar, precum și infecțiile vaginale, sunt asociate cu o posibilitate mai mare de a avea o naștere prematură. Cercetătorii au observat că procesele inflamatorii ar putea induce travaliul sau pot provoca o ruptură prematură a membranelor.

Drogurile, tutunul și alcoolul

Expunerea la substanțe toxice pune sarcina în pericol, mai ales atunci când este asociată cu anumite comportamente, cum ar fi o dietă deficitară, un control prenatal incorect și posibilitatea transmiterii bolilor sexuale sau virale. În plus, cercetările au arătat faptul că aportul anumitor substanțe este direct asociat cu greutatea scăzută la naștere, malformații cardiace, abrupție prematură a placentei, placenta previa și nașterea prematură.

Stresul

Specialiștii au descoperit faptul că femeile care au născut înainte de termen au suferit de stres între săptămâna a 10-a și a 20-a de sarcină. Cu toate acestea, diferite studii care au analizat relația dintre nașterea prematură și stres nu au obținut date concludente. Acești cercetători susțin că pare să existe o relație directă. Însă trebuie să efectueze cercetări suplimentare.

Depresia

Unii medici susțin faptul că nașterile premature care nu au explicații pot fi legate de depresia în timpul sarcinii. Corpul suprastimulează hormonul stresului (cortizol), precum și corticotropina. Această combinație poate induce travaliul.

Sarcinile multiple

Dacă sarcina implică doi sau mai mulți copii, greutatea suplimentară din uter poate rupe sacul amniotic și poate duce la contracții timpurii.

Hipertensiunea

Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii poate complica situația, crescând riscul de preeclampsie și declanșând nașterea prematură. Din acest motiv, specialiștii monitorizează îndeaproape femeile însărcinate cu antecedente de hipertensiune.

Vârsta

Adolescentele însărcinate au un risc crescut de a naște prematur, deoarece pot să nu fie pe deplin dezvoltate. În cazul femeilor însărcinate de peste 35 de ani, riscul crește deoarece anumite afecțiuni, precum diabetul sau hipertensiunea, sunt mai frecvente.

Intervalul scurt între sarcini

Două sarcini la rând ar putea crește riscul nașterii premature. Cu toate acestea, a avea două sarcini într-un timp scurt nu este o cauză concludentă a nașterii premature.