mamaplus

Ce valoare a miopiei la gravide ar putea determina medicul să interzică nașterea naturală

-
//
06.04.2021

Viitoarele mămici care suferă de miopie se tem de nașterea naturală întrucât adesea aceasta este asociată cu agravarea problemelor de vedere. Pentru femeile care suferă de miopie, nașterea naturală ar putea conduce la agravarea acestei probleme sau la o dezlipire a retinei. Ce spun specialiștii, află în continuare.

În timpul nașterii naturale riscurile oculare la o persoană cu miopie nu sunt legate în mod direct de valoarea miopiei. Riscuri apar atunci când fundul ochiului prezintă modificări, acolo unde zonele sunt mai sensibile și mai subțiri. Aceste zone au potențial ridicat de rupere ceea ce poate determina dezlipirea de retină. Modificările ochilor pot apărea atât în cazul persoanelor cu miopii ridicate, cât și în cel al persoanelor cu miopii scăzute.

Conform doctorilor, valorea miopiei nu este neapărat semnificativă în luarea deciziei de a naște natural. Riscul de dezlipire a retinei este destul de des întâlnit și acesta crește odată cu înaintarea în vârstă. Fluctuațiile presiunii sanguine ridicate petrecute în timpul travaliului pot duce adesea la anormalități la nivelul fundului ochiului.

Ce valori ale miopiei sunt periculoase pentru o naștere vaginală?

Există specialiști care nu recomandă nașterea naturală în cazul în care miopia are valori mai mari de -3.00 dioptrii. Aici părerile specialiștilor sunt împărțite întrucât unii consideră că valoarea miopiei recomandată pentru nașterea naturală nu trebuie să depășească -6.00 dioptrii. Aceste fluctuații de opinii ale doctorilor au condus însă la o panică a femeilor însărcinate care suferă de miopie și a rezultat astfel o teamă de nașterea naturală. Pentru a reduce riscurile la minim se recomandă un control oftalmologic care să confirme sau să infirme existența unor patologii ale retinei. Conform specialiștilor, nașterea naturală și miopia nu au neapărat o legătură directă.

Ce recomandă specialiștii viitoarelor mame care suferă de miopie?

Pentru a anticipa și a ține sub control complicațiile de la nivel ocular pe tot parcursul sarcinii unii medici oftalmologi recomandă câte un control lunar. Pe de altă parte, există specialiști care recomandă doar două controale pe perioada sarcinii. Primul control este recomandat să se facă între săptămânile 10-14 de toate viitoarele mămici pentru a descoperi dacă există vreun risc.

Al doilea control se va realiza între săptămânile 32 și 36 pentru a monitoriza problemele oculare înainte de naștere întrucât acestea se pot agrava in cauza travaliului. Este bine de știut că miopia se poate transmite copilului în procent de aproape 50%, iar gradul de transmitere este mai ridicat dacă și tatăl are miopie.

Cu alte cuvinte, problemele de vedere în timpul sarcinii nu sunt general valabile. Nașterea naturală și miopia nu sunt subiecte de care să te temi atunci când îți dorești să ai un copil. Cel mai important aspect este consultul oftalmologic înainte de naștere și părerea specialiștilor.