mamaplus

Ce senzații are o gravidă atunci când bebelușul coboară și se apropie travaliul

-
//
15.06.2021

Senzația de ușurare este unul dintre primele semne care indică faptul că se apropie nașterea și momentul mult așteptat în care îți vei ține în brațe puiuțul. Totuși, până atunci mai este cale lungă, iar travaliul nu va întârzia să apară în următoarele zile sau chiar ore. Senzația de ușurare, în sens fizic, se datorează eliberării diafragmului. Cu alte cuvinte, fătul nu mai apasă în zona respectivă, respirația devenind automat mai uşoară.

Aşadar, cum ne dăm seama când „coboară“ bebelușul? O parte din răspuns l-ai aflat deja: atunci când capul se poziționează spre pelvis. Presiunea asupra diafragmei şi stomacului scade, iar respirația şi digestia devin mai uşoare.

Când se întâmplă asta? Depinde. În prima parte a ultimei luni de sarcină sau cu o săptămână ori două înainte de naştere. Odată cu intrarea în etapa de coborâre, nevoia de a urina se va simți probabil mai des, apărând şi disconforturi în zona pelvisului şi a perineului.

În cazul femeilor aflate la prima sarcină, coborârea ar putea începe cu două săptămâni înainte de travaliu, iar în cazul celor care au mai trecut prin sarcini, mai aproape de momentul naşterii.

Procesul de „coborâre“ a fătului mai este cunoscut şi sub numele de angajare a capului şi, în afară de nevoia de a merge mai des la baie, se mai pot manifesta următoarele disconforturi: dureri de spate şi umflarea picioarelor.

„Relaxarea încheieturilor și a ligamentelor ar putea să îți provoace dureri în zona osului pubian și dureri de spate. De asemenea, s-ar putea să simți o durere ascuțită când copilul se împinge în planșeul pelvin. Compresia vaselor de sânge din zona pelvină poate duce la umflarea picioarelor“, precizează dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie. 

Ca soluții pentru diminuarea presiunii pelvine, recomandă practicarea exercițiilor pentru pelvis (Kegel, spre exemplu) sau așezarea pe partea stângă.