Dacă la nașterea naturală proaspăta mămică poate părăsi spitalul chiar și după două zile de internate, femeile care nasc prin intermediul operației de cezariană au parte de o recuperare puțin mai lentă și externarea se face după minim 3 zile. Medicul ginecolog-obstetrician Dana Oprescu explică în continuare la ce ar trebui să se aștepte o proaspătă mămică după operația de cezariană.

Primele 2 ore

După ce ești mutată din sala de operație în salon, te poți ridica în șezut după 30 de minute - o oră.
Pentru că vei fi slăbită și în primele ore va trebui să te recuperezi în pat.
Instalarea lactației se face diferit de la mamă la mamă, însă toți nou-născuții vor avea nevoie de prima masă într-o oră de la naștere.

Primele 24 de ore

Mănânci și bei abia după 6-8 ore, iar prima masă va fi ușoară. Pentru că îl vei hrăni pe bebe de până la 10-12 ori pe zi, este important să ai grijă de alimentația ta și să începi să mănânci imediat ce te simți mai bine.
Te poți ridica după 12-14 ore de la operație și vei fi încurajată să faci o plimbare ușoară prin salon. Tot după 12 – 14 ore poți urina fără cateter și ți se va face o igienă corporală ușoară.

A doua zi

În a doua zi după operația de cezariană, asistentele îl vor aduce pe bebe pentru contact fizic și prima alăptare. Te odihnești în pat și petreci timp cu copilul tău. Aveți ocazia de a vă cunoaște mai bine, de a vă acomoda unul cu altul, de a perfecționa alăptarea și de a cere sfatul medicului, moașei și consultanților ori de câte ori simți nevoia. Tot acum vei învăța cum să îngrijești buricul, cum să faci băița copilului, cum să îl poziționezi corect la sân, cum se face înfășarea, totul cu ajutorul personalului medical.

Poți face plimbări ușoare de câteva ori pe zi și ai voie să ridici singură copilul în brațe.

A treia zi

În ziua 3 se recomandă externarea, cu o zi mai târziu față de o naștere naturală. Excepție fac cazurile în care medicul recomandă păstrarea sub supraveghere fie a ta, fie a copilului, dacă există complicații sau riscuri. Îți poți ridica copilul în brațe și te poți plimba mai mult, însă este recomandat să nu petreci încă foarte mult timp în picioare. Vei primi în continuare tratament pentru managementul durerii și sfaturi suplimentare legate de îngrijirea copilului.

Ajutorul cadrelor medicale

Majoritatea mămicilor găsesc dificile primele 3 zile după operația de cezariană fiindcă slăbiciunea, durerea și oboseala le fac să fie foarte dependente de ajutorul cadrelor medicale. În plus, rămân în spital mai mult timp, în loc să meargă acasă la familie chiar a doua zi, așa cum se întâmplă după o naștere naturală.