mamaplus

Cât durează operația de cezariană și de cât timp este nevoie pentru o recuperare completă

-
//
26.01.2021

De obicei, medicii ginecologi-obstetricieni recomandă operația de cezariană atunci când există anumite riscuri pentru sănătatea mamei și a bebelușului, iar nașterea pe cale naturală nu este posibilă. Ar fi vorba despre situațiile în care bebelușul se află într-o prezentație transversal sau pelvină, sarcina multiplă sau anumite infecții pe care le are mama. În continuare veți afla care este durata unei astfel de operații și în cât timp corpul proaspetei mămici se restabilește după cezariană.

Cât durează operația de cezariană?

În mod normal, de la momentul intrării în sala de operație și până în momentul în care vei fi transferată în salonul de terapie intensivă, vor trece maximum 60 de minute. Extragerea fătului nu durează mai mult de cinci minute. Până acolo, însă, 15-20 de minute vor fi alocate anesteziei epidurale. Și nu pentru că înțepătura ar dura atât de mult, însă durează pregătirea, găsirea poziției perfecte și așteptarea efectului anesteziei.

În timpul intervenției chirurgicale vei fi trează, dar nu vei simți nimic. După realizarea inciziei și scoaterea bebelușului, medicul va începe suturarea, prioritare fiind oprirea sângerării și obținerea unui rezultat estetic cât mai bun. Această operațiune durează aproximativ 20 de minute. După care alte aproximativ 10 minute vor fi dedicate curățării sângelui și substanțelor folosite pentru dezinfectarea pielii.

În timpul pe care îl petreci pe masa de operație, bebelușul va fi îngrijit de medicul neonatolog. Acesta se va asigura că nou-născutul respiră și se adaptează cu succes mediului extrauterin, după care ți-l va așeza pe piept timp de câteva minute.

Acum că ai aflat cât durează operația de cezariană, afla și de cât timp vei avea nevoie ca să te recuperezi.

Cât durează recuperarea după cezariană?

Următoarele ore proaspetele mămici le petrec la terapie intensivă, apoi sunt duse în rezervă, doar după ce reușesc să se ridice singure. Acest lucru se petrece la șase-șapte ore de la intervenția chirurgicală. Cam de acest timp este nevoie pentru ca efectul anesteziei să treacă. În tot acest timp, pe lângă perfuzie, mamele primesc și niste săculeti cu nisip cald care sunt așezați pe burtă, scopul lor fiind acela de a înlesni retragerea mai rapidă a uterului.

Durerile care apar după ce efectul anesteziei dispare, vor fi ținute sub control cu ajutorul calmantelor, care vor fi administrate la câteva ore.

În mod normal, dacă nu apar complicații, nu vei petrece mai mult de două nopți în spital. După externare, nu vei avea voie să ridici ridici greutăți mai mari decât greutatea copilului. Pentru alăptarea micuțului, va trebui să găsești o poziție confortabilă, astfel încât să nu apeși pe cicatrice. Recuperarea completă după o cezariană are loc la aproximativ patru-șase săptămâni. După scurgerea acestui interval de timp, poți începe să faci exerciții postnatale, evident, după ce ai obținut acordul medicului.