Rata natalității premature a crescut în ultimii ani. Unii experți susțin că o strategie bună de a creşte şansele unui final fericit este să devii conştientă, ca viitoare mămică, de toți factorii de risc şi să te ocupi de ceea ce poți controla, cum ar fi greutatea corporală, dieta, obiceiurile nesănătoase, analize şi investigații medicale. Cu toate acestea, există şi alte cauze mai puțin cunoscute ale naşterii premature. Iată câteva dintre cauzele probabile ale declanşării unui travaliu prematur.

Alimentația precară în timpul sarcinii

Riscul de naştere prematură poate este mai mare în caz de supraponderalitate sau obezitate. De aceea, este nevoie de o schimbare a dietei şi a stilului de viață înainte de sarcină. Apoi, bebeluşul trebuie să primească suficiente elemente nutritive care ajută şi la prevenirea naşterii premature. Acidul folic este un supliment important pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos central la bebeluşi, dar previne şi complicații ca desprinderea placentară ori preeclampsia, responsabile pentru circa 20% din naşterile premature.

Diverse infecţii

O naştere prematură poate fi cauzată şi de infecțiile cu transmitere sexuală (gonoree, chlamydia). În situația acestor boli, corpul trimite mesageri chimici, ceea ce este un mecanism normal pentru un sistem imunitar sănătos. Cu toate acestea, în sarcină, aceşti mesageri chimici sunt aceiaşi care pot declanşa contracțiile uterine. Şi infecțiile tractului genital sunt asociate cu naşterea prematură. Substanțele produse de bacteriile din tractul genital pot slăbi membranele din jurul sacului amniotic şi pot determina ruperea precoce a acestuia. În plus, riscul creşte şi în cazul unei infecții urinare netratate, a pneumoniei sau apendicitei.

O sarcină multiplă

Când în uter se dezvoltă mai mult de un copil, sarcina este mai avansată decât în realitate. Uterul se extinde până la o anumită capacitate, ceea ce poate provoca ruperea membranelor şi ivirea unor contracții premature. De asemenea, sarcina multiplă favorizează problemele cu placenta, hipertensiunea arterială, diabetul gestațional, motive pentru care se poate recomanda naşterea planificată înainte de termen.

Extremele de vârstă

Atât viitoarele mame foarte tinere, cât şi cele care au depăşit 35 de ani au un risc mai mare de a-şi naşte copiii mai devreme. Mamele adolescente sunt mai predispuse la o alimentație nesănătoasă şi la prezentarea fără regularitate la controalele medicale din timpul sarcinii. În privința mamelor mai în vârstă, acestea sunt expuse unui risc mai mare în timpul sarcinii deoarece pot suferi de hipertensiune arterială şi diabet de-a lungul sarcinii.

Complicațiile medicale

În timpul sarcinii pot apărea o mulțime de complicații care duc la naştere prematură. Printre acestea se numără placenta previa (placenta acoperă parțial sau total colul uterin), desprinderea placentară (placenta se separă spontan de peretele uterin înainte de travaliu), un col uterin incompetent, diabetul gestațional, infecțiile vezicii urinare şi preeclampsia (complicație a sarcinii care implică hipertensiune arterială).

Ştiai că…

…gravidele cu tulburări de somn au un risc de două ori mai mare de a naşte înainte de 34 de săptămâni, conform unui studiu al Universității din California, SUA?

Adresează-te medicului specialist dacă ai înainte de 37 de săptămâni: dureri sau crampe abdominale, sângerări sau pete, peste 6 contracții pe oră, dureri de spate.