Chiar dacă situația diferă de la caz la caz, pentru că fiecare organism este diferit, există totuși o listă cu schimbări fiziologice prin care trec majoritatea femeilor după naștere. Este foarte important ca, în cazul oricărei abateri sau simptom suspect, să te adresezi la medic. Care sunt cele mai comune schimbări în perioada postpartum, află în cele ce urmează.

Sângerare vaginală

Este foarte comun ca după naștere să experimentezi scurgeri vaginale, numite lohii. Aceste scurgeri postpartum conțin sânge, mucus și țesut uterin și pot persista până la 6 săptămâni. În primele zile după naștere, lohiile conțin o cantitate mai mare de sânge, deci vor fi de culoare roșie și vor semăna cu o menstruație abundentă. Cantitatea de sânge din lohii scade cu fiecare zi; în a patra zi de la naștere lohiile vor fi de culoare roz pal și mai puțin abundente.

După aproximativ 10 zile, lohiile vor fi de culoare albă sau gălbuie și vor mai fi prezente 2 – 4 săptămâni. Atenție! Culoarea săngerie poate să revină în cazul în care faci prea mult efort fizic. Asigură-te că te odihnești suficient, corpul tău a trecut printr-o schimbare majoră și are nevoie de timp pentru refacere.

Sensibilitate ridicată la nivelul sânilor

Nivelul de prolactină, hormonul responsabil de producția de lapte, crește, iar sânii încep să se mărească și să devină sensibili. Colostrul este laptele secretat la câteva zile după nașterea copilului și care alcătuiește prima hrană a nou-născutului. Este o substanță galbenă pe care sânii tăi au produs-o în timpul sarcinii și care conține vitamine, minerale și anticorpi necesari bebelușului. Se poate ca laptele să nu apară timp de câteva zile, dar colostrul este suficient de hrănitor pentru bebelușul tău. Dacă te confrunți cu febra, o zonă de pe sân mai dură decât restul sau un sân roșu și cald nu trebuie să treci situația cu vederea. Acestea sunt simptome de mastită și abces mamar, ambele infecții dureroase care necesită tratament.

De ce experimentezi schimbări de dispoziție?

Progesteronul este necesar pentru a menține echilibrul chimic al creierului. După naștere nivelul de progesteron scade semnificativ pentru ca organismul tău să producă lapte. Această scădere poate conduce la sentimente de tristețe și anxietate sau schimbări bruște în dispoziție. Aceste simptome se pot acutiza, iar în anumite cazuri proaspăta mămică poate experimenta o formă de depresie numită postpartum, când se recomandă consultarea unui specialist.

Schimbările prin care trece uterul

În timpul sarcinii, uterul ajunge să fie de aproximativ 15 ori mai greu și să aibă o capacitate de cel puțin 500 de ori mai mare. În timpul alăptării uterul tău se va micșora ca urmare a eliberării de oxitocină (care face ca glandele și ductele lactofore să se contracte, împingând laptele către mameloane). Primele alăptări îți pot produce crampe, deoarece oxitocina determină și contracții uterine. Durerea este de obicei mai severă în primele câteva zile iar apoi se poate asemăna cu simptomele unei menstruații inconfortabile care poate dura până la 6-8 săptămâni. Între 4 – 6 săptămâni de la naștere, uterul va reveni aproape la forma și greutatea (60-80 grame) dinainte de naștere.

Vezica urinară

Presiunea exercitată asupra mușchilor tăi pelvieni în timpul sarcinii îi slăbește, de aceea poți întâmpina dificultăți în controlarea vezicii urinare. După naștere vezica urinară poate să își piardă din sensibilitate, ceea ce înseamnă că nu vei simți nevoia de a urina. Cu toate acestea este important să mergi des la toaletă. În această perioadă elimini multe lichide din organism și vezica se umple repede.

În cazul în care nu mergi la toaletă des, este posibil să experimentezi mici urinări incontrolabile (incontinență urinară) sau, mai rău, vezica ta se poate destinde prea tare, ceea ce va cauza probleme care vor îngreuna micșorarea uterului. Acest fapt poate duce la mai multe dureri post-partum si la sângerare mai abundentă decât în mod normal. Exercitiile Kegel, destinate fortifierii musculaturii pelviene atât în timpul cât și după sarcină, pot să reducă problemele cu vezica urinară care intervin de obicei după naștere.

Hemoroizi

Hemoroizii sunt o problemă extrem de neplăcută ce apare uneori în sarcina și care se poate acutiza după naștere. Consultă medicul în cazul în care devin dureroși.

Căderea părului

Poate ai observat că în timpul sarcinii părul tău s-a îmbogățit semnificativ. Acest lucru se întâmplă datorită hormonilor de sarcină care cresc mai mulți foliculi de păr în faza activă decât în mod normal. După naștere tot acest beneficiu pare să dispară ca urmare a unui declin brusc în nivelul de estrogen care trimite mai mulți foliculi în stadiul terminal. Nu îți face griji, acest proces este unul normal.