Creștinii ortodocși din Republica o cinstesc astăzi pe Sfânta Muceniță Tatiana, făcătoare de minuni și ocrotitoarea tinerilor. În țara noastră își sărbătoresc astăzi onomastica 97.271 de femei care poartă numele în cinstea sfintei Mucenițe. În lume, Sfânta Tatiana este ocrotitoarea tinerilor şi studenţilor, iar în Rusia, Ucraina şi Belarus sărbătoarea este cunoscută şi ca zi a studenților. 

Viața Sfintei Mucenițe Tatiana

Sfânta Tatiana s-a născut la Roma, în secolul al III-lea, în vremea împăraţilor Alexandru Sever şi Maximian. Tatăl Muceniţei, deşi a fost ales de trei ori proconsul în administraţia imperială, era creştin şi fiica lui a primit o aleasă educație creștină. Tatiana a refuzat să se căsătoreasc şi a ales viaţa monahală. Pentru dăruirea cu care-şi împlinea misiunea, ea a fost numită diaconiţă într-o biserică din Roma.

Semnificația prenumelui Tatiana

Este un nume de origine slavă, derivat din numele de origine romană “Tatianus” de la clanul roman Tatius. Astăzi, numele este folosit cu precădere în rândul rușilor, cu semnificația de prințesă. Mai este folosită și forma prescurtată a numelui Tania. Persoanele care poartă acest nume sunt sensibile și emotive, dar și idealiste în același timp. În fața ostilităților au tendința să se închidă în ele, dar sunt și determinate și curajoase.

Femeia care poartă aceste nume este afectuoasă, simpatică și altruistă, cu o foarte mare sensibilitate și uneori extrovertită. Sfânta Tatiana a fost martirizată în timpul persecuției împăratului Alexandru Sever al Romei și este considerată protectoarea studenților.