Nu este copil să nu citească poveștile lui Ion Creangă - cunoscutul și îndrăgitul povestitor al tuturor generațiilor. Marele scriitor s-a născut la 1 martie 1837 și este considerat unul dintre clasicii literaturii române, grație măiestriei basmelor și poveștilor sale. Autorul cunoscutei cărți „Amintiri din Copilărie” a constituit o sursă de inspirație și pentru alți scriitori. Cu siguranță veți râde cu poftă la poveștile și anecdotele sale, pe care le-a așternut pe hârtie. Vă îndemnăm să citiți, să cunoașteți personajele din povestiri și să vă creați imaginea unei copilării fericite prin prisma operelor lui Ion Creangă.
1. Amintiri din Copilărie
Una dintre principalele lucrări ale scriitorului român Ion Creangă. Cartea oferă o relatare detaliată a copilăriei lui Ion Creangă, petrecută în ceea ce era atunci Principatul Moldovei, cu amănunte privind peisajul social al universului copilăriei sale, descriind relațiile dintre eroul principal și diversele persoane cu care interacționează. Cursul narațiunii este întrerupt adesea de îndelungate monologuri ce exprimă cugetările și sentimentele lui Creangă. Textul însuși este remarcabil prin utilizarea unui vocabular caracteristic bogat în particularități dialectale din zona Moldovei.
2. Capra cu trei iezi - poveste pentru copii
Basmul scris de Ion Creangă a fost publicat pentru prima dată la data de 1 decembrie 1875 în revista „Convorbiri literare”. Povestea este bazată pe istoria Fraților Grimm „Lupul și cei șapte iezi”, publicat ca parte dintr-o serie de basme în 1812-1815. Tema acestei opere este drama unei mame, ai cărei copii au fost uciși fără milă și care va pedepsi după merit pe cel ce a călcat în picioare legile nescrise ale omeniei.
3. Povestea lui Stan Pățitul
Cartea reprezintă o poveste interesantă, captivantă pentru copiii de vârsta 8-12 ani. Istoria a început într-un sat mare și frumos. Stan era un flăcău care nu avea nicio rudă, trăia și muncea pe la străini. Era foarte harnic. Până la vârsta de 30 de ani a adunat și el ceva bani, câteva oi, un car cu boi și o vacă cu lapte. Apoi și-a făcut o casă și s-a statornicit pentru totdeauna.
4. Punguța cu doi bani
Această poveste, scrisă cu mult umor de Ion Creangă, ne vorbește despre curaj și perseverență. Poate fi o amintire de neuitat pentru copiii care o descoperă singuri, în timp ce învață să citească.
5. Povestea lui Harap-Alb
Tema basmului este reprezentată de lupta binelui împotriva răului, încheiată cu victoria binelui. Personajul principal parcurge astfel o aventură eroică imaginară, un drum al maturizării morale și etice presărat de diferite probe și obstacole. Lumea în care se petrece acțiunea este una miraculoasă, dominată de stereotip și hiperbolizare; o oglindire exagerată, carnavalescă și fabuloasă a realității, ce nu provoacă o reacție particulară cititorului sau personajelor, acestea acceptând îmbrățișarea unor convenții diferite decât cele ale lumii reale, raționale.
Sursa: MamaPlus.MD