Toată viața învățăm! Meseria de părinte este dificilă, responsabilă și implică multă pregătiire. Iată de ce venirea pe lume a unui copil trebuie să aducă după sine cât mai multe cărți valoroase în biblioteca familie voastre. BookStore.md ne-a elaborat topul celor 5 cele mai vândute și interesante cărți pentru părinți. Aceste titluri o să vă ghideze în minunata experiență de părinte. 

Top 5 cărți pentru părinți pe care trebuie să le citiți

Parenting conștient

Autor: Susan Stiffelman

Editura: Curtea Veche

Preț: 134 lei

Prima abilitate pe care ar trebui să şi-o formeze copiii este aceea de a ști că au dreptul să fie iubiți așa cum sunt ei în realitate, respectați și îngrijiți conform nevoilor lor. Iar primele modele sunt părinții. Susan Stiffelman prezintă principiile de bază ale creşterii şi educării copiilor şi, în plus, îşi propune să le ofere părinţilor instrumente concrete pe care să le pună în practică atât în beneficiul lor, cât şi al copiilor. Este vorba de metode utile în viaţa cotidiană pentru a întări relaţiile dintre ei. Trebuie să profităm de orice aspect al comportamentului copiilor, fie pozitiv, fie negativ, pentru a învăţa ceva de la ei. Orice micuţ este un profesor pentru părinţii săi. Şi ce lecţii predau copiii? Unele valoroase: trăirea fiecărei experienţe în prezent, desprinderea de tiparele vechi de gândire şi de simţire, care ne împiedică să ne bucurăm de viaţă, savurarea plăcerilor mărunte care ne hrănesc sufletul zi de zi. 

Pornind de la rolurile pe care orice părinte le joacă la un moment dat în relaţia cu copiii săi, acelea de Căpitan, de Avocat sau de Dictator, Susan Stiffelman discută despre situaţii de viaţă concrete – plecarea dimineaţa la şcoală, relaţiile dintre fraţi, jocurile video şi utilizarea dispozitivelor digitale, participarea la petreceri etc. Ea prezintă metode prin care părinţii pot transforma conflictul în negociere inteligentă, cearta în joc, alegerile dificile în momente de învăţare etc. În plus, le arată cum pot construi legături trainice, indestructibile, de iubire şi de respect între ei şi copii.

Top 5 cărți pentru părinți pe care trebuie să le citiți

Cum să formezi caracterul copiilor

Autori: John G. Miller, Karen G. Miller

Editura: Polirom

Preț: 116 lei

De multe ori îi auzim pe părinții care se confruntă cu probleme întrebându-se: „De ce copilul nu face ce-i spun eu?”, „Când va învăța să mă asculte?”, „Oare va ajunge vreodată să facă alegeri mai bune?”. Asemenea întrebări arată că părinții așteaptă de la copiii lor să identifice singuri modul în care pot să evolueze și să-și formeze caracterul. Dacă doriți să aveți un copil echilibrat, capabil să ia decizii corecte în ceea ce-l privește, trebuie să vă implicați în fiecare etapă a dezvoltării lui. Poveștile, strategiile și recomandările prezentate în volum vă ajută să deveniți „coechipieri” ai copilului dumneavoastră și să-l învățați să devină independent și responsabil.

Top 5 cărți pentru părinți pe care trebuie să le citiți

Comunicarea eficientă cu copiii

Autori: Adele Faber, Elain Mazlish

Editura: Curtea Veche

Preț: 118 lei

Pentru a avea o imagine cât mai completă asupra educaţiei unui copil, este necesar să privim atât la ceea ce se întâmplă la şcoală, cât şi dincolo de orele de clasă. Este important să acordăm o atenţie egală atât profesorului, cât şi părintelui, acesta din urmă fiind primul şi nelipsitul dascăl din viaţa unui copil. Comportamentul de la şcoală al copilului este profund influenţat de ceea ce se întâmplă acasă. Dacă părinţii nu formează o echipă în ceea ce priveşte educaţia unui copil, rezultatul nu va fi cel aşteptat. Această carte inovatoare furnizează strategii excelente de comunicare între adulţi şi copii. Prin aplicarea acestora, părinţii şi profesorii îi pot ajuta pe copii să facă faţă celor mai diverse probleme care le afectează procesul de învăţare.

Adele Faber şi Elaine Mazlish, specialiste în comunicare şi în educaţia copiilor, propun metode inteligente şi pline de umor, completate de o serie de sfaturi punctuale, de benzi desenate amuzante, precum şi de studii de caz din care se pot trage concluzii utile. Astfel, cei implicaţi în procesul educării unui copil vor înţelege mai bine diferenţa dintre cuvintele care stârnesc conflicte, şi cele care construiesc un context paşnic, de cooperare. ªi vor evita cuvintele care pun copilul în imposibilitatea de a gândi, învăţând să le folosească, în mod eficient, pe cele care îi descătuşează dorinţa firească de a învăţa. Dacă vă doriţi un copil cu o imagine de sine pozitivă, abilităţi puternice de comunicare, un simţ dezvoltat al empatiei, cu un caracter puternic şi stăpân pe propriile emoţii, aceasta este cartea de care aveţi nevoie.

Top 5 cărți pentru părinți pe care trebuie să le citiți

Mami, tati, mă auziți?

Autor: Jacques Salomé

Editura: Curtea Veche

Preț: 100 lei

Căci ei au propriile gânduri! Acesta ar putea fi laitmotivul unei cărţi care ne invită să descoperim incredibila bogăţie a limbajelor prin care copilul încearcă să se dezvăluie şi să se familiarizeze cu o lume plină de neprevăzut şi de pericole.

În perioada primei copilării, părinţii şi educatorii sunt puşi în faţa unei varietăţi de limbaje nonverbale pe care trebuie să le asculte, să le recunoască şi să încerce să le înţeleagă: gesturile, somatizările sau simbolizările.

Când copilul are acces la exprimarea verbală, începe minunatul joc al transpunerii în cuvinte a trăirilor şi a emoţiilor, al ascultării şi al recunoaşterii copilului ca individualitate. Copilul are puterea magică de a se face auzit, de a ne înţelege fără cuvinte, de a ne permite să ne întoarcem la propria copilărie pentru a umple golurile de tristeţe şi angoasă... trebuie doar să îl ascultăm.

„Mă adresez tuturor celor care îşi asumă responsabilitatea de a acţiona personal şi imediat, în vederea îmbunătăţirii relaţiilor cu ei înşişi şi cu cei din jur.” (Jacques Salomé)

Top 5 cărți pentru părinți pe care trebuie să le citiți

Cum ne educăm copiii (4-11 ani)

Autor: Liat Hughes Joshi în colaborare cu Jemma Rosen-Webb și Dr. Harriet Tenenbaum

Editura: Polirom

Preț: 109 lei

Toți părinții știu că viața alături de un copil de 4-11 ani nu e deloc ușoară. Pe măsură ce el crește, noi ne confruntăm cu provocări din ce în ce mai diverse și mai numeroase. Această carte ne arată cum procedează alți părinți, ce strategii au succes și ce ne sfătuiesc experții să facem în situațiile dificile legate de: lipsa de politețe și limbajul vulgar, timpul petrecut în fața calculatorului, efectuarea temelor, obiceiurile alimentare nesănătoase, banii de buzunar, cadouri și petreceri, obiceiul de a minți. Exemplele practice ne ajută să luăm cele mai bune decizii, să preîntâmpinăm și să gestionăm problemele cauzate de comportamentul neadecvat al celor mici.

Top 5 cărți pentru părinți pe care trebuie să le citiți

Acestea, dar și alte cărți de parenting, găsiți pe www.bookstore.md, iar din 14 octombrie – și în librăria BookStore de la Zity Mall.

Sursa: Mamaplus.MD