Căsătoria este un eveniment plin de însemnătate în viața omului. Păstrarea unei familii este o provocare pentru ambii parteneri, însă lucrurile pot decurge excelent numai dacă aceștia știu să-și manifeste dragostea unul față de celălalt, știu să se susțină reciproc, dar și să găsească o soluție pentru orice problemă cu care se confruntă.
În cadrul unei emisiuni TV, preotul Maxim Melinti a vorbit despre căsătorie, rolurile membrilor de familie, dar și despre cauzele care duc la divorț.
„O familie fericită își bazează toate relațiile, toată viața pe principiul dragostei, dăruirii și compasiunii. Dacă aceste valori lipsesc, atunci nu poți să trăiești nici măcar o săptămână, pentru că nu ai pentru ce. Nimic nu te leagă.”, mărturisește preotul.
Rutina în familie
„De unde apare rutina? Din nepartajarea corectă a rolurilor în familie. Atunci când, din stereotipul ăsta al nostru moldovenesc post-sovietic „Tu ești femeie, tu trebuie să stai la bucătărie să gătești, să speli, să ai grijă de copil, dar eu sunt bărbat, aduc bani. Când vin acasă, televizorul să stea în fața mea, o sticlă de bere și niște chipsuri, și nu mă interesează absolut nimic!”, aici apare rutină, aici trebuie schimbate lucrurile ca bărbatul să se implice în treburile familiei.”, spune Maxim Melinti.
Lipsa de comunicare - o altă problemă
„În ziua de astăzi, oamenii vorbesc practic numai prin smile-uri, prin sms-uri.”, adaugă preotul.
Cina de seară
„Un lucru despre care noi foarte rar vorbim. Cina de seară este un mijloc prin care noi putem să comunicăm, să împărtășim gândurile noastre. Este un moment de reculegere, o confesiune intimă, dar a familiei.”
Trebuie să știi a ceda
„Am uitat, după 10 ani de căsătorie, pe cine am luat eu. Cine a fost persoana respectivă? Dacă a avut anumite neajunsuri sau nu, trebuie să le respecți și să o apreciezi pentru ceea ce poate ea. A ceda nu înseamnă a ceda în fața nedreptății, violenței, incapacității de a face ceva pentru familie. Orgoliul este cea mai mare problemă. În familie toți suntem egali. Deasupra noastră este numai Dumnezeu.”
Mușamalizarea emoțiilor
„Nouă ne este rușine să vorbim despre ceea ce simțim. Ne este rușine să vorbim la școală, să arătăm ceva la biserică, de exemplu, să batem din palme când vedem ceva frumos. Exact așa și în familie: nu împărtășim ceea ce vrem, ceea ce simțim noi.”
În matematică 1+1 este egal cu 2, în familie 1+1 este egal cu 1
„În căsătorie nu există loc pentru egosim, nu sunt eu, suntem noi. La matematică am învățat că 1+1 este egal cu 2, dar în familie 1+1 este egal cu 1. Te dăruiești în totalitate partenerului, dai totul de la tine, dai totul pentru ca el să se simtă fericit. Pentru el, pentru ea, pentru copii, pentru soacră, pentru toți.”
Influența rețelelor sociale asupra relației
„Am văzut cupluri care iau cina în localuri și stau cu ochii în telefon. Trebuie să înțelegem că familia este primul și ultimul loc de refugiu. Nu trebuie să mai cauți altceva. De la serviciu trebuie să fugi acasă.”
Pe final, preotul s-a adresat către cei care urmează să se căsătorească:
„Dumnezeu e stăpân în casă, iar soțul și soția trebuie să fie egali. Ei au aceleași drepturi, obligații și obiective.
Rugăciune în comun și în familie, și în biserică. Să vii la biserică și să te ții de mână cu partenerul. Trebuie să vă rugați împreună, unul pentru celălalt.
Vă treziți dimineața: „Doamne, îți mulțumesc pentru soția pe care mi-ai dat-o! Ajută-mă să fiu un soț responsabil, un tată exemplar, un partener, un prieten!”, iar soția, la rândul ei: „Doamne, îți mulțumesc acest soț! Ajută-mă și pe mine să fiu o mamă adevărată, o soție potrivită, un exemplu pentru copiii noștri!”. Dragii mei, vă îndemn să vă axați pe principiul 3D: dragoste, dăruire, dialog.”, a încheiat Maxim Melinti.