De multe ori ne întrebăm cum familia prietenei noastre care are, de altfel aceleași venituri ca și familia noastră își poate permite să trăiască în lux, iar noi suntem mereu în criză de bani sau chiar cu împrumututi sau credite? De ce unii au bani pentru a merge în vacanță, pentru cumpărături neprevăzute, în timp ce alții se plâng de sărăcie? Trebuie să știi să-ți planifici bugetul familiei corect.
Nu fiecare poate să-și calculeze corect veniturile și cheltuielile, iar fiecare femeie trebuie să învețe să nu cheltuie bani pe nimicuri. Dar cum să facem asta? Oare trebuie să ținem cont de fiecare banuț cheltuit?
Sectretul planificarii bugetului l-am aflat de la o femeie în vârstă. În adolescență s-a căsătorit cu un locotenent tânar și s-a mutat la locul de muncă a soțului fără prea multă experiență și calificare. Soțul acorda toată atenția lucrului, iar preocupările economice au rămas pe umerii soției. A învățat treptat să gestioneze banii, iar familia ei nu ducea lipsă de nimi, și a crescut trei copii. Împreună cu soțul ei colonel are acum grijă de nepoți.
Iată secretul celor ,,șapte plicuri” aflat de la ea. Poate secretele bunicii vor fi utile și pentru tine.
Toți banii pe care îi primea soțul îi dădea soției pentru gospodărie, soția îi împărțea în 7 plicuri obișnuite. Plicurile erau puse în locuri diferite ale dulapului.
În primul plic, banii pentru mâncare, în al doilea, pentru serviciile comunale, plata pentru locuință, telefon. Cât trebuie să pui în al doilea plic este cunoscut, iar banii pentru mâncare trebuie să-i pui pentru câteva luni. Acesta poate fi de 20% sau 50% din venituri, în funcție de bunăstarea familiei.
În cel de-al treilea plic se puneau banii pentru odihnă, în al patrulea pentru "zile neagre". În cel de-al treilea plic se punea deoparte în fiecare lună o sumă mică de bani precum și tot felul de venituri mici neplanificate, dacă erau astfel de cazuri. Pentru orice caz de urgență se punea deoparte aproximativ 10% din venitul lunar în cel de-al patrulea plic.
Al cincilea plic erau banii pentru lucruri și obiecte: haine, încălțăminte, mobilier, obiecte de uz casnic. Suma depindea de veniturile familiei, iar cu salariul modest de locotenent aici nimereau puțini bani, dar cu timpul plicul devenea mai gros.
Al șaselea plic erau puși deoparte banii pentru copii. Îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, cursuri. Suma creștea odată cu vârsta, aceste cheltuieli erau obligatorii, de aceea plicul era mai tot timpul cu puțini bani.
Principiul de bază al celor "șapte plicuri" este că nu poți lua bani dintr- un alt plic. Pentru produsele alimentare se foloseau banii doar din primul plic, în cazul în care plicul rămâne gol, mâncau salată de varză. Banii din al doilea plic erau cheltuiți doar pentru întreținerea locuinței și serviciile obligatorii. Banii din cel de-al treilea plic erau cheltuiți pentru vacanțe sau aniversări, petreceri. O ieșire la restaurant, o excursie la mare.
În cazul în care familia era într-o "criză financiară" lua bani dintr-un alt plic, dar se asigura că notează pe plic suma pe care a luat-o și o returna.
Suma picurilor varia de la timp la timp în funcție de veniturile și nevoile familiei, și dacă se terminau banii într-un plic, în altă sferă a familiei era totul bine.
Dar unde este cel de-al șaptelea plic? El pentru ce era? Și în al șaptelea plic, soția punea restul de bani de la primul, al treilea, al cincilea și al șaselea plic, în cazul în care au rămânea ceva în ele la sfârșitul lunii. Banii din acest plic se puteau cheltui pentru propiile capricii, sau pentru vacante, sau se puteau adăuga la oricare din alte plicuri dacă era cazul.
Acum banii se transferă pe un card bancar, dar nu este dificil să ne planificăm ce parte din bani vor fi cheltuiți pentru produse alimentare și ce parte să rămână pe cont. Dar și salariile "în plic" de asemenea, nu sunt o raritate.
Mult noroc în planificarea bugetului familiei tale!