Nouă din 10 femei din țara noastră, care îngrijesc copii, nu sunt angajate în câmpul muncii. Ele cheltuiesc de circa trei ori mai mult timp pentru lucru casnic și îngrijire, în comparație cu bărbații, deși tații au și ei posibilitate să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului.

În 2019, mai puțin de 8 mii de bărbați au profitat de această oportunitate. Ca rezultat, femeile, fie nu reușesc să-și atingă potențialul în carieră, fie aleg să aibă mai puțini copii decât și-ar fi dorit, fapt ce dăunează familiilor, economiei și întregii societăți. 

Date în acest sens au fost prezentate de Fondul Națiunilor pentru Populație (UNFPA) Moldova, în cadrul unei conferințe cu tema: „Politici prietenoase familiei în sectorul privat”, care are loc la Chișinău

Atât Guvernul, cât și sectorul privat trebuie să ofere părinților programe de lucru flexibile, concedii medicale și de îngrijire a membrilor de familie bolnavi sau cu dizabilități, programe de sănătate pentru angajați, spații pentru alăptare și camere de odihnă pentru copii la locul de muncă. Toate acestea - pentru o comunitate sănătoasă, o creștere economică și un impact demografic pozitiv - condiții necesare unei dezvoltări durabile a țării. 

Potrivit deputatului Dan Perciun, președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, la moment în Republica Moldova nu există posibilități reale ca mamele cu prunci să revină la muncă, întrucât doar o pătrime dintre copiii cu vârsta de până la trei ani sunt încadrați în creșă. 

„Trebuie să ne gândim cum putem implica mediul de afaceri în acest sens, care trebuie ajutat și susținut, dar este și în interesul lor, pentru că e posibilitate ca angajații să revină mai devreme la locul de muncă”, a subliniat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.