Dani Jhonson a crescut într-o familie săracă. La vârsta de 17 ani a născut un copil, la 21 de ani a rămas fără casă, iar deja la 23 de ani a câștigat primul său milion. În luna martie trecut, femeia de afaceri, mamă a cinci copii și bunică a câțiva nepoți a vizitat orașul Riga, unde în cadrul unui seminar a împărtășit despre principiile sale de educației a copiilor ei.
Merg în diferite țări, pentru a-i face pe părinți să se gândească și să nu admită greșelile, care timp de câteva decenii le-au admis părinții din SUA. Copiii noștri – sunt o generație nouă, care deja aproape este pierdută. Asta pentru că ei s-au obișnuit să primească totul ce vor în copilărie, iar atunci când se maturizează, ei trăiesc din indemnizații – a declarat Jhonson.
Trebuie să ai un scop încă din copilărie
Oamenii bogați înțeleg foarte bine, ce scopuri trebuie să-și pună copiii lor. Da, ei educă viitorii absolvenți ai Universității din Harvard, viitori top-manageri, viitori medici sau președinți. Între timp, un om obișnuit naște și educă copii cu gândul: poate va avea noroc?
”În familia prietenilor mei, care sunt proprietarii unei publicații, fiul nu dorea să învețe și nu știa ce va face în viață. Atunci tatăl a luat o decizie cardinală și l-a trimis pentru o săptămână să lucreze într-un azil pentru boschetari, fără surse de existență. Peste o săptămână, adolescentul a revenit cu o dorință mare de a învăța și de a participa în afacerea familiei”, povestește Jhonson.
Fără televizor și telefon mobil
Cine este cel mai bun prieten al unui copil ”normal”? Cel mai probabil, televizorul, computerul și telefonul mobil. Copiii lui Dani Jhonson și-au primit primele telefoane mobile la vârsta de 16 ani, primul computer a fost computerul vechi al tatălui, iar în casă lipsesc televizoarele.
”Copiii mei nu își permit să aibă un telefon mobil, pentru că nu câștigă nici un ban. Telefonul mobil îl obișnuiește pe om să nu-și organizeze și să nu-și planifice timpul, iar televizorul demonstrează modele incorecte de viață”.
Ce vă învață desenul animat Sponge Bob?
Un personaj leneș, licențios, nihilist se bucură că a reușit să-i învârte în jurul degetelor pe alții. Dumneavoastră ați vrea, ca fiii dvs. să crească astfel de bărbați? V-ați dori astfel de soți pentru fiicele dvs.? Dacă nu privești televizorul timp de 30 de zile, poți scăpa de această dependență, - susține Jhonson.
Învățați copilul să iubească munca
Se apropie zilele de odihnă, și ce aud copiii? Slavă Domnului, este vineri: pot să mă odihnesc de acest serviciu; șeful – este un porc, subalternii nu mă ascultă, iar lucrul mă enervează. O astfel de poziție din copilărie învață omul, că munca – este un lucru rău, este dificil și neplăcut. Copiii, care sunt crescuți într-o atmosferă similară nu vor dori să muncească și să înceapă o afacere, - consideră Dani Jhonson.
În familia milionarei, copiii de la vârsta de 2 ani fac ceva prin casă, iar deja la 11 ani, aportul lor în treburile casnice era considerabil. ”În așa fel ei plătesc pentru traiul și mâncarea în casa noastră. În viață nimic nu este pe gratis”, susține Jhonson. Ea nu folosește serviciile unui bucătar, cameriste sau bone – toate treburile casnice sunt făcute de membrii familiei.
Totodată, trebuie ca copilul să fie apt să îndeplinească această muncă, care nu-i place sau îl face să depună efort – aceasta îi dezvoltă caracterul, puterea de voință. Dacă va face doar ceea ce îi place, nu va avea niciun beneficiu suplimentar.
Dumneavoastră nu sunteți un bancomat pentru copil
”Eu îi dau copilului 50 de dolari pe an pentru încălțăminte și îi cumpăr 4 perechi de blugi. Este imposibil să cumperi încălțăminte luxoasă de acești bani, însă dacă ți-o dorești, du-te și muncește sau așteaptă reducerile de sezon!” – spune Jhonson, menționând, că copilul trebuie să fie asigurat cu strictul necesar, iar dorințele și fanteziile sale trebuie să le realizeze singur. ”Cel mai rău lucru pe care î-l pot face părinții – este să câștige bani, pentru ca să le ofere copiilor tot de ce au fost lipsiți singur în copilărie. Atunci când copii cresc, ei nimeresc într-o lume, unde deja nu-și pot permite să trăiască așa cum s-au obișnuit”, - spune femeia de afaceri.
Să cheltui sau să economisești?
Ceea ce ține de cheltuirea banilor, sunt doar două variante admisibile: să cumperi lucruri inutile (și să asiguri studiile și călătoriile copiilor oamenilor de afaceri, care vând aceste lucruri ) sau să înveți copiii, că banii pot fi economisiți, câștigați și investiți. Cum să motivezi un copil să nu cheltuie banii acolo unde nu trebuie? Noi avem o regulă în casă: economisește 10 dolari, și eu îți mai dau 10. Atunci când suma este adunată, poți cumpăra doar acele lucruri, care îți permit să crești și să te dezvolți: o bicicletă, un instrument muzical, să călătorești”, spune Jhonson. Și nu cumpărați ceea ce cumpără alții! De regulă, acestea sunt lucruri inutile, care doar ocupă spațiu.
Învățați copilul să fie generos
Marea majoritate a oamenilor de succes diferă de ceilalți prin generozitate emoțională și materială. Ei nu sunt invidioși și sunt foarte generoși. Învățați copilul să fie respectuos, face apel Jhonson. Nu întâmplător în Biblie se spune, că 10% trebuie să jertfești: copiii ei la fel oferă 10% din fiecare dolar câștigat copiilor abandonați. 20% le rămâne pentru odihnă și distracții, iar restul merge în pușculiță. Pentru viitorul și realizarea ideilor.