În familia preotului Lazarev din Ceadâr Lunga, oraș din autonomia găgăuză, cresc și sunt educați 16 copii, inclusiv unul adoptiv. Pentru ca să facă față treburilor cotidiene, fiecare membru se implică în activități casnice. „Altfel nu ne-am descurca”, mărturisește Ludmila, mama celor 16 copii.

„Chiar din momentul în care am format familia, noi am decis că vom avea atâția copii cât ne va fi dat să avem. Dar nu am crezut că vor fi chiar atâția. Am tratat apariția fiecărui copil ca pe un dar de la Dumnezeu (…). A fost dificil atât moral, cât și fizic”, a povestit Ludmila într-un interviu pentru portalul gagauzinfo.md.

În familia Lazarev sunt foarte mulți școlari. Nadia este în clasa a doua, Alioșa – în a treia, Iulia și Varia – în a cincea, Colea și Irina sunt în clasa a șaptea… Trei dintre copii, Afanasie, Elizaveta și Maria studiază la colegii. Tit și Sergei sunt în clasa a XII-a. Trifon și Vania merg la grădiniță, iar Aniuta, Olia și Kiriușa stau acasă cu mama.

Fiecare dintre membrii familiei își aduce aportul în organizarea vieții cotidiene.

Mama celor 16 copii spune că scopul principal e să le ofere tuturor o educație și studii bune, iar mai departe ei trebuie să conteze mai mult pe forțele proprii. „Cei mari deja au înțeles acest lucru, ei se străduie să câștige singuri”, spune Ludmila.

Mama copiilor a povestit că, de exemplu, pentru terciul de la micul dejun au nevoie de 3,5 litri de lapte. La prânz se prepară, în medie, trei litri de borș și e nevoie de 5 kg de cartofi pentru „felul doi”. Pentru a unge câte două tartine pentru fiecare membru al familie e nevoie de un pachet de unt și două pâini.

„Cea mai mare provocare este să găsesc forțe și timp pentru a reuși să le citesc și să discut cu copiii, să le acord măcar câte in pic de atenție fiecăruia. Să reușesc să le zic în parte că este cel mai bun și cel mai iubit copil”, mai spune Ludmila Lazareva.

Potrivit ei, este important ca să ai încredere în copil, să-l respecți, să-i vorbești și să-i explici mereu.