Maternitatea reprezintă una dintre cele mai mari transformări pe care le întâmpină o femeie în viața ei. Nimic nu îi provoacă atât de multe schimbări în același timp: emoțional, fizic și psihic. Când devii mamă ți se schimbă complet lumea și nimic nu mai este la fel după ce ai un copil.

Nu este surprinzător că multe femei care trec prin aceasta schimbare se simt confuze, deprimate sau chiar pierdute. Un nou studiu confirmă că tranziția la maternitate poate fi foarte dificilă pentru unele femei, descoperind faptul că a avea copii ar putea scădea stima de sine a femeilor, timp de trei ani.

Ce spune studiul

Cercetarea a fost realizată de Universitatea din Tilburg (Olanda) între anii 1999 și 2008 și au participat 84.711 de femei norvegiene. Scopul studiului a fost de a examina tranziția dintre respectul de sine și relațiile din timpul celor 9 luni de sarcină, o experiență de viață care în mod regulat apare în perioada adolescenței.

Studiul a examinat asocierea dintre satisfacția în relațiile de dragoste și stima de sine înainte și după ce au avut copii în patru subgrupuri de mame: cele care aveau un copil, doi, trei și patru.

Stima de sine s-a modificat la toate subgrupurile: s-a constatat că respectul de sine a început să scadă în timpul sarcinii, apoi a crescut până când bebelușii au împlinit șase luni și a coborât din nou în anii următori.

Se schimbă și relația de cuplu

În ceea ce privește satisfacția în cuplu, cercetătorii au descoperit că nașterea primului copil a fost cea care a avut cel mai mare impact asupra partenerilor, în comparație cu apariția următorilor copii.

În cazul mamelor cu un singur copil, satisfacția în relația cu partenerul lor în timpul sarcinii a rămas ridicată, cu toate acestea a scăzut brusc la nașterea bebelușului și apoi treptat în anii următori.

Pentru femeile care au născut al doilea, al treilea și al patrulea copil, scăderea satisfacției în cuplu a fost mai treptată și liniara, comparativ cu cea pe care au experimentat-o la nașterea primului copil.

Cercetarea a fost efectuată numai până în primele 36 de luni de viață ale bebelușilor mamelor care au participat, de aceea nu se știe cu certitudine dacă după trei ani, respectul de sine al mamei continuă să scadă.

De ce se întâmplă asta?

Unele dintre motivele pentru care cercetătorii au descoperit această scădere a stimei de sine a femeilor în timpul sarcinii au fost cauzate de schimbările fizice, hormonii și preocupările cu privire la viitor.

Și este ceva normal. Pentru că o sarcină vine cu multe îndoieli, temeri și îngrijorări pe care nu le aveai înainte, atât de mult încât una din patru femei suferă de anxietate și depresie pe perioada celor 9 luni de sarcină.

Apariția copiilor este o etapă complicată pentru cuplu, de aceea este foarte important ca partenerii să comunice constant, să se implice cât mai mult în creșterea copilului și să existe întotdeauna timp pentru a petrece în cuplu. Chiar dacă cei mici devin prioritate, relația de cuplu și propria bunăstare sunt la fel de importante.