Încercarea de incluziune a gemenilor săi cu sindromul Down într-o colectivitate s-a izbit ca de un zid pentru artista din România, Cristina Bălan, care a decis alături de soțul ei să-i retragă pentru moment din circuitul educational pe cei mici.

Cristina Bălan a avut o tentativă de a-și integra copiii cu nevoi speciale într-o comunitate. În cele din urmă, toate eforturile s-au dovedit zadarnice, având în vedere amprenta pe care și-a pus-o mediul de la grădiniță asupra celor doi copii ai cântăreței. Drept urmare, artista și soțul acesteia s-au văzut nevoiți să ia o decizie radicală și să-și retragă gemenii cu sindrom Down de la instituția educațională.

Soțul cântăreței susține că mediul în care s-au aflat gemenii era toxic și simțea de multe ori că cei mici nu erai bine-veniți acolo. Totuși, nu acest sentiment l-a făcut să ia decizia de a-i retrage de la respectiva unitate de învățământ, ci agresivitatea pe care o arătau micuții imediat ce se întorceau acasă de la grădiniță. 

„Pentru ei era un mediu toxic. Au luat o grămadă de chestii negative. Am ajuns în punctul în care de câte ori îi duceam acolo, simțeam că îi duc undeva cu forța, că nu sunt doriți în locul respectiv. De când s-a început școala după vacanța de Paști, noi nu i-am mai dus la școală. mai mult rău le face. Au devenit mai închiși în ei, mai violenți. Ajunsesem să nu mai putem să comunicăm cu el. Ori de câte ori îi aduceam acasă. timp de un sfert de oră, 20 de minute, aruncau cu lucruri, se loveau între ei sau refulau cu energii negative. Ei nu au avut deloc chestii de violență până să-i integrăm în comunitatea asta. Noi i-am tot dus, nu au fost ținuți izolați, să zici că a fost primul lor contact cu o comunitate.”, a explicat soțul Cristinei Bălan, Gabriel Bălan, la Antena Stars.

Mai mult, Gabriel Bălan a mai spus că educatoarele nu au fost pregătite să se comporte cu cei doi copii, drept urmare i-au izolat de restul grupului: „Educatoarea neavând nici experiență de părinte, niciun minim de informație, adică o formare de cum să interacționezi cu copiii cu CES, adică Copii cu nevoi Educaționale Speciale, a ajuns să-i izoleze”.