O femeie a descoperit că o boală autoimună rară o face alergică la propriul copil, după ce în timpul sarcinii întreg corpul i s-a umplut de pete şi vezicule dureroase. Proaspăta mămică a vorbit despre experiența traumatizantă şi recunoaşte că se teme să mai nască din nou.
Fiona Hooker, în vârstă de 32 de ani, din Basingstoke, Hampshire, a observat pentru prima dată apariția unor zone roşiatice la 31 de săptămâni de sarcină. Avea mâncărimi în zona buricului şi simțea constant „înțepături de urzică”, lucru care a adevenit din ce în ce mai deranjant şi dureros. După ce petele au devenit „plăgi roşii de o mâncărime insuportabilă” pe piele în timpul sarcinii, aşa cum declară chiar ea, afecțiunea a explodat în vezicule incredibil de dureroase odată cu naşterea fiului ei, Barney. Femeia mărturiseşte că de-abia îşi putea ține copilul în brațe.
Medicii au diagnosticat-o cu afecțiunea rară autoimună pemfigoid gestational, având practic o reacție alergică la o genă din ADN-ul fiului ei care a determinat sistemul imunitar să-i atace pielea, relatează Daily Mail. Barney este al doilea copil al Fionei, însă în timpul primei sarcini femeia nu a avut nicio problemă.
Mama a simțit prima dată că ceva nu este în regulă în aprilie 2021, când era însărcinată în şapte luni cu băiețelul ei. Medicul de familie i-a prescris o cremă cu steroizi şi a sfătuit-o să meargă la dermatolog.
În următoarele două luni, când tânăra de 32 de ani a ajuns în faza finală a sarcinii, a mers de mai multe ori la dermatolog cu mâncărimi și dureri „insuportabile”. Şi de această dată i-au fost prescrise creme cu steroizi, de această dată mai puternice, dar şi steroizi orali.
După ce l-a născut pe fiul ei Barney, pielea ei a „explodat” în vezicule care i-au acoperit stomacul, coapsele, brațele și pieptul. Un test de sânge pentru a verifica nivelurile de anticorpi ale Fionei după naștere a confirmat suspiciunile medicilor și a fost diagnosticată cu pemfigoid gestational pe 18 iunie.
Ea spune că medicii bănuiesc că reacția a fost declanșată de o genă din ADN-ul fiului ei, deoarece ea nu a suferit de această afecțiune în prima ei sarcină, când a adus-o pe lume pe Phoebe, în vârstă de trei ani.
Medicii spun că s-ar putea confrunta cu alergia pentru tot restul vieții
Femeia şi-a petrecut şase luni încercând să testeze diferitele puteri ale steroizilor orali, până când, în final, medicii i-au spus că poate opri tratamentul. Vestea îmbucurătoare a venit chiar înainte de Crăciun. Fiona spune că plăcile cu mâncărime, veziculele și cicatricile de la reacția extremă au dispărut în sfârșit, deși încă trebuie să folosească ocazional creme cu steroizi. În plus, a fost atenţionată că sunt şanse să se confrunte cu mici astfel de erupţii ocazionale pentru tot restul vieţii. Știind că persoanele care suferă de această afecțiune sunt susceptibile să o dezvolte din nou în sarcini ulterioare, profesoara de hipnonaștere și soțul ei Warren Hooker, în vârstă de 35 de ani, au decis să nu mai aibă copii.
Mămica speră acum să crească gradul de conștientizare cu privire la o astfel de afecțiune rară care poate apărea în timpul sarcinii, admițând că nici ea nu auzise de aşa ceva până când nu şi-a căutat pur şi simplu online simptomele şi a găsit singură un diagnostic.
„Pentru că am renunțat destul de recent la steroizi, din când în când mai simt puține mâncărimi şi trebuie să folosesc din nou puțină cremă cu steroizi , așa că nu cred că am trecut încă peste asta complet. Mulți oameni trebuie să facă terapie cu imunosupresoare pentru a scăpa de steroizi și pentru a ține situația sub control, așa că sunt destul de norocoasă. Odată ce alergia este declanșată este agravată de anumiți hormoni – în principal estrogen – așa că la fiecare ciclu menstrual s-ar putea să am un pic de roşeață sau mâncărimi, dar nu suficient pentru a avea nevoie de steroizi. Deci s-ar putea să am unele simptome pentru totdeauna, dar măcar nu la fel de rău ca înainte. Toată experiența m-a descurajat să rămân însărcinată din nou, mai ales pentru că cercetările spun că va apărea mai devreme decât la prima sarcină şi va fi mai rău și nu cred că aș putea face asta din nou chiar și cu steroizi”, a conchis Fiona.