Deci, ați decis: mama se întoarce la serviciu, iar copilul va sta cu bona. Dar unde să găsești o bonă bună? Cum să înțeleagi dacă este competentă? Cum să te comporți cu ea pentru a evita confuziile? Iată 10 sfaturi importante care vă vor ajuta să găsiți bona perfectă.

Mama și bona. 10 sfaturi pentru o relație reușită

Bona se alege după vârsta copilului?

Se spune că copilul mai mic de un an are nevoie de o bonă cu studii medicale cum ar fi de exemplu o fostă asistentă medicală, sau un pediatru. Aceasta îi va face și masaj și îl va hrăni sănătos, va observa dacă copilul este bolnav, asepticele și antiseptice pentru ea nu prezintă nicio problemă și cu alte medicamente este cunoscută. Apoi, când copilul va crește un pic și va începe a merge și vorbi, va avea nevoie de o dădacă cu profil pedagogic care va dezvolta abilitățile copilului prin joc, va comunica și vor învăța împreună.

Totul pare a fi logic. Dar dacă e să analizezi un pic situația, se pare că bebelușii au nevoie de o mașina pentru îngrijire, iar copilul mai mare de un îngrijitor. Dar oare unui copil de două luni nu este necesar să-i zâmbești, să-i cânți, să-l mângâi dacă plânge? Copilul de până la un an nu ar trebui să fie perceput ca o păpușă, care trebuie din când în când spălat, hrănit și atât. Copilașul este o creatură vie care are nevoie de comunicare și căldură. Un copil de trei sau patru ani nu se poate îmbolnăvi? Trebuie să se aibă grijă de sănătatea lui.

Părinții ar trebui să aleagă dădaca nu după studii ci după experiența potențialei bone. Poate că ea a absolvit doar un colegiu cu profil economic, dar apoi a născut și a crescut cinci copii sănătoși. Sau, a primit diploma de la universitatea de medicină, dar apoi timp de 20 de ani, a lucrat ca manager de vânzări, iar de copii nici măcar nu s-a apropiat.

Căutarea

Cel mai simplu și mai sigur mod este de a alege o bonă prin intermediul unei agenții de recrutare. Completați formularul, iar managerul va lua în considerare toate dorințele dvs., va căuta în baza de și va începe să vă trimită Ancheta candidatelor. Când optați pentru o candidature anume, aceeași agenție va elabora un contract în care vor fi precizate responsabilitățile bonei, condiții de muncă, salariul și alte elemente importante - vacanțele, concediul medical, concediul, etc. pentru serviciile acordate agenția va cere o taxă, dar această plată se face o singură dată.

Această opțiune are avantaje evidente, dar mulți preferă să caute o bonă prin intermediul anunțurilor sau postări pe internet sau pe table de anunțuri. Unii mai norocoși își găsesc bona care se înțelege cu copilul, părinții sunt mulțumiți și nici agenției nu trebuie să le plătească pentru acest serviciu. Dar această opțiune este riscantă. Nu știi niciodată cine va răspunde anunțului tău. Persoanele care sunt în căutarea unei bone, de obicei nu sunt dintre cei săraci. Astfel un anunț de genul: "micuțul nostru are nevoie de o bonă …" - înseamnă să dai un semnal escrocilor: am bani și am încredere oameni, veniți, nu veți regreta.

O altă opțiune este căutarea bonei prin intermediul prietenilor. Prietenii sau rudele trebuie să se despartă de bona lor și sunt gata să o propună familiei dvs. O persoană care pentru o lungă perioadă de timp a lucrat bine în casa prietenilor tăi, merită încrederea. Există însă un „dar”: această bonă este potrivită oare pentru copilul tău? Toți copiii sunt diferiți, să nu uităm.

Mama și bona. 10 sfaturi pentru o relație reușită

Facem cunoștință

Prima întâlnire cu bona este foarte importantă. Apreciați persoana cu care urmează să vă lăsați copilul din toate punctele de vedere. Puteți începe cu întrebări despre familia în care bona a lucrat înainte: cum era copilașul și cum se înțelegeau ei doi? Cu ce se ocupau împreună? etc. Acordați atenție la cât de des bona folosește pronumele "eu". Ea povestește despre activitatea sa ("În educație eu mă conduc după sistemul Montessori, eu modelam din lut")  sau despre cea a copilului de care a avut grijă ("El a învățat să țină correct lingura, îi plăcea să deseneze"). A doua este cea care ne convine, deoarece este clar că bona este interesată în primul rând de copil, pentru ea este importantă educația și dezvoltarea lui.

Intreabă-te cât de mult îți place această persoană și nu-ți fie frică să fii subiectivă. Pe viitor va trebui să vorbești cu această bonă despre lucruri delicate, să discutați comportamentul copilului. Dacă la prima întâlnire vă pare un pic enervantă: vorbește prea tare, vă întrerupe, râde prea mult, riscați ca pe viitor să nu vă puteți înțelege deloc. Dacă această bonă vă este simpatică și vă inspiră încredere cel mai probabil, ea este potrivită pentru familia ta.

Nu ezitați să puneți întrebări. Aveți dreptul să știți ce educația are, să precizați de ce a plecat de la locul de muncă anterior, ca vârstă aveau copii cu care a lucrat anterior, dacă are copii minori și dacă are atunci cine stă cu ei toată ziua, dacă suferă de vreo boală cronică sau alergii, poate lucrea pe timpul verii, va putea să meargă cu voi în alte țări, poate să se rețină seara, ce metode de lucru cu copii cunoaște etc. De asemenea, este foarte important să răspundeți la întrebările ei. În cazul în care bona întreabă despre copil, despre ce îi place, despre sănătate etc. este un avantaj pentru ea. Dacă întreabă în special doar despre salariu și condițiile de muncă, este cel puțin ciudat.

Facem cunoștință cu copilul

Reacția copilului la întâlnirea cu noua lui „prietenă” nu este mai puțin importantă. Bona va deveni pentru copil o persoană foarte apropiată în care el trebuie să aibă înredere. Între bonă și copil trebuie să se stabilească un contact emoțional apropiat. Priviți cu atenție: nimeni nu vă cunoaște copilul mai bine decât dvs., cum credeți cei doi vor deveni prieteni?

Nu este necesar să faceți modificări în planul zilei numai pentru că vine bona. Chiar și "o tanti bună" poate lăsa amintiri neplăcute unui copil, dacă din cauza ei s-a anulat plimbarea sau nu poate privi desenele animate preferate. Prima dată, nu-i lăsa în doi întreaga zi. Pentru început lasă-i să comunice în prezența ta. Dacă bona a plecat, iar copilul se interesează despre când aceasta va mai veni în vizită, este un semn bun.

Nu-i ascunde nimic când vine vorba despre starea copilului: sănătatea, trăsături de caracter specifice, mai degrabă sau mai târziu oricum le va afla. Este mai bine să-i spuneți din timp dacă copilul, de exemplu, este foarte activ și nu vrea să meargă la somn, sau dimpotrivă, stă mult la computer și este dificil să-l convingi să meargă la mâncare. Un profesionist va întreaba ce îi este permis și ce îi este interzis copilului, dar asta mai apoi, nu le poți discuta pe toate la prima întâlnire.

Mama și bona. 10 sfaturi pentru o relație reușită

Proză despre viață

Este bine, în cazul în care mama și bona discută mai întâi toate detaliile. Câte ore pe săptămână va lucra, câte vor vor fi plătite. Ce intră în responsabilitățile sale: doar îngrijirea copilului sau și activități de dezvoltare. Trebuie să se ocupe și de gătit, călcat haine etc. Un alt punct important este despre cum va mânca bona: îi oferiți acces la frigider, sau va trebui să-și aducă mâncarea de acasă. Orice detaliu omis la început se poate transforma într-un conflict pe viitor. Este mai bine să fiți pedant la început, decât să aflați mai târziu că bona nu este mulțumită de graficul de lucru, regim alimentar etc.

Trebuie specificată în mod clar partea financiară a problemei: cât îi plătiți, pe ce data va primi salariul, îi achitați concediul sau nu. Situația când sunteți vizitați de bunica și îi dați liber bonei o săptămână și apoi îi plătiți mai puțin, cu siguranță nu o va bucura, deaorece ea are propriile planuri și nevoi financiare.

Atunci când, din cauza angajatorului se formează „găuri” neplanificate în bugetul familiei, este greu să te bazezi pe loialitatea salariatului. O opțiune ar fi încheierea unui contract în care să includeți obligațiile financiare.

Un străin în casă!

Așadar bona a trecut testul și a fost primită în casă. Acum, trebuie în mod corect să construiți o relație cu ea. Pe cale amiabilă, acestea ar trebui să se bazeze pe o  ierarhie clară: mama formulează cererea, bona o execută. Desigur, dacă ați angajat o doamnă cu studii didactice, cu o vastă experiență de lucru cu copiii și puncta de vedere bine argumentate cu privire la modul de a educa tânăra generație, este logic să asculți recomandările ei, ea nu vă va sfătui de rău, dar ultimul cuvânt trebuie să rămână după mamă. De sănătate și de educației copilului, sunt responsabili doar părinții.

Un alt aspect important sunt limitele în relația dintre mamă și bonă. Întotdeauna este bine să se mențină distanța corectă, chiar dacă sunteți de aceeași vârstă, preferați aceeași muzică, și aveți o mulțime de subiecte comune de conversație. Apropo, bona nu trebuie să știe chiar totul. Este viața ta și a ei. Nu este necesar ca ea să știe prea multe despre certurile cu soțul tău și despre cât de greu găsești limbă comună cu mama ta. Da, și dvs. nu ar trebui să ascultați mărturisirile lacrimogene despre relațiile ei cu sexul opus. Este mai bine ca bona să vă perceapă doar ca mama copilului de care are grijă.  

Mama și bona. 10 sfaturi pentru o relație reușită

Sunete de alarmă

Se mai întâmplă: dădaca a trecut testul, și-a preluat atribuțiile și puteți lucra liniștită fără să vă faceți griji cu privire la bunăstarea copilului. Dar parcă ceva vă îngrijorează. Este bine în cazul în care copilul vorbește deschis despre ce se întâmplă de fapt, dar dacă tace, sau e prea mic pentru a formula clar ce face greșit noua lui bonă? Cum să înțelegi că nu aid at greș?

O alarmă importantă este schimbarea bruscă în starea mentală a copilului. Cel mai convenabil indicator este somnul. Orice mama va observa dacă copilul ei a început să doarmă mai rău, se trezește des, scâșnește din dinți, sau strigă în somn. Nu este un semn bun dacă copilul dvs a devenit brusc iritat, a început să fie nepoliticos cu tine, sau plânge din motive neîntemeiate. Este posibil ca motivul să nu fie bona, poate este vorba despre o criză în dezvoltarea copilului. Problema poate fi în relația ta cu el. Dacă triți cu un sentimentul de vinovăție că "lăsați" copilul cu un străin, și sunteți vinovată față de el, copilul nu te va lăsa să pleci. Dar verificați totuși dacă este totul în ordine cu bona.

Big Brother e cu ochii pe tine

Mulți părinți se întreabă: este etic să utilizeze posibilitățile civilizației moderne, cum ar fi camerele de supraveghere? Este potrivit să spionezi un om, fără să ai încredere în el? Etic este ceea ce este bun pentru copilul tău.

Cee ace nu va putea povesti copilul va arăta camera. Noi toți trăim astăzi sub supraveghere. Nimeni din vizitatori nu va intra în vreun birou solid, înainte ca paznicul să-l vadă pe ecran. În supermarket-uri, suntem întâmpinați de inscripția: "Zâmbește, sunteți filmați cu camera ascunsă!" Și chiar și în centrele pentru copii au camere de supraveghere. In cazul tau, bona este un profesor, și tu - șeful.

Mama și bona. 10 sfaturi pentru o relație reușită

 Cum rămâne cu banii?

Uneori bona poate face aluzii la o mărire de salariu: "Prietena mea, de asemenea, lucrează ca bonă, are grijă de un copil atât de cuminte, și este plătită decent, și mie mi s-a propus un salariu mai mare într-o altă familie dar am refuzat, îmi pare rău de copil."

Aceste fraze vor să spună că bona nu este mulțumită din punct de vedere financiar. Una dintre situațiile cele mai neplăcute este șantajul ascuns. Se pare că direct, bona nu cere bani, dar vă ține în condiții de stres constant: dacă bona pleacă, iar eu nu voi mai putea lucra, sau nu voi putea găsi alta? Dacă îi măresc salariul acum, iar după o lună din nou vrea mai mult? Astfel de temeri sunt destul de comune.

Nu lăsați loc pentru neînțelegeri. Este posibil să-i măriți un pic salariul din cauza inflației, dar aceste aspect trebuie clar definite. Bona lucrează abia de o lună, și era mulțumiță de condițiile ei? Nu aveți de gând să-i plătiți mai mult? Atunci nu vă lăsați provocată. Puteți să-i spuneți direct: "Ai de gând să pleci?" În cele mai multe dintre cazuri, această frază o trezește la realitate. Dintr-o dată se dovedește nu e totul chiar așa de rău.

Un simplu angajat

Se crede că pentru ca copilul să nu se obișnuiască cu bona, aceasta trebuie schimbată o dată la doi ani. Este incorrect atunci când bona se simte un membru al familiei. Ea are anumite responsabilități, ea lucrează pentru bani, dar factorul emoțional trebuie să rămână în afara ecuației. Doar nu ne atașăm emoțional de menajeră sau de electrician sau de vânzătoarea de la magazin. Da, cu o bonă te obișnuiești mai ușor, mai ales un copil, pentru că lucrează cu sfera emoțională a copilului, se implică în educația lui.

Un copil vulnerabil, care se adaptează mai greu, această schimbare de bone îi poate provoca stres. Și apoi, doar nu schimbăm școala sau învățătorul la fiecare doi ani, chiar dacă unii copii sunt legati foarte strâns de ei.

Mama și bona. 10 sfaturi pentru o relație reușită

Sursa