În municipiul Chișinău va fi inaugurat un muzeu în memoria lui Grigore Vieru unde vor fi expuse lucrurile poetului, va fi reprodus cabinetul de lucru al poetului și salonul pentru oaspeți. Schița proiectului a fost prezentată astăzi în cadrul ședinței de lucru a Primăriei Chișinău.

Totodată, se propune ca în incinta muzeului să se construiască o sală de expoziții, care va găzdui evenimente culturale.

„Schița de proiect privind restaurarea muzeului, urmează a fi supusă dezbaterilor publice, pentru consultarea opiniei societății civile și a experților referitor la conceptul elaborat”, a precizat primarul capitalei Ion Ceban.

Proiectul urmează a fi implementat cu sprijinul oferit de parteneri din România.

Clădirea muzeului este amplasată la intersecția str. Alexei Mateevici și str. Mihai Eminescu și este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în 1995 în Registrul monumentelor de istorie și cultură al municipiului Chișinău.

Grigore Vieru este un poet din Republica Moldova, care a decedat, în 2009, la vârsta de 73 de ani, în urma unui accident rutier. Poetul ne-a lăsat moștenire mai multe volume de versuri, povestiri și cântece, dar și Abecedarul, realizat în colaborare cu scriitorul Spiridon Vangheli.