Fiecare al 4-lea copil din Republica Moldova trăiește în sărăcie absolută! În anul care se încheie, rata sărăciei absolute în rândul copiilor a crescut cu două procente față de 2020, ajungând la aproximativ 27 la sută. Datele se conțin într-un raport al Biroului Național de Statistică. Potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului, atunci când un copli trăiește în sărăcie, este un semn că statul eșuează.

În satul Ivancea, raionul Orhei, am găsit o familie cu șapte copii, toți minori. Potrivit mamei acestora, Diana Condrea, nici casa în care locuiește nu este a lor. Ei o închiriază de la un sătean deja de 12 ani. Din toată familia, oficial lucrează doar tatăl, care are un salariu modest, iar banii nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar.

Copiii din această familie demult nu mai cred în sărbători, iar la jucării, dulciuri sau haine noi nici nu se așteaptă…

Potrivit avocatei poporului pentru drepturile copilului, atunci când copiii trăiesc sub limita sărăciei, se încalcă drepturile la viață, la supraviețuire, la dezvoltarea armonioasă a copilului și dreptul la bunăstare. Iar acestea sunt condiții pe care statul are obligațiunea să le ia asupra sa.