Multe mămici se întreabă cum să educe niște copiii independenți și responsabili. Se pare că puteți obține acest lucru aplicând metoda „mamei leneșe”. În continuare vă povestim ce înseamnă această metodă și cum funcționează.

Educăm copilul după metoda „mamei leneșe”

Cine sunt „mamele leneșe”?

„Mamele leneșe” sunt cele cărora le este lene să facă lucrurile în locul copilului, învățându-l să le facă singur pe toate. În realitate, aici nu este vorba nici de lene, nici de indiferență față de odrasla iubită. Acesta este un truc care îl învață pe copil să fie independent și de sine stătător.

Deși o astfel de metodă de educație poate părea ușoară, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Și asta pentru că trebuie să vă controlați foarte bine și să vă opriți de fiecare dată când aveţi tentaţia de a face anumite lucruri în locul copilului, protejându-l de greutăți, muncă, probleme etc.

Trebuie să fiți severe, consecvențe, dar în nici un caz nemiloase. În plus, nu trebuie să vă fie lene să spuneți copilului că îl iubiți, pentru că iubirea trebuie să fie cea care vă conduce faptele și deciziile.

Nu faceți în locul copilului lucrurile pe care el le poate face singur

Copiii pot mult mai multe decât credeţi. Pentru ei nu constituie o problemă să își încălzească dejunul, să găsească jucăria preferată, să vină singuri de la școală. Desigur, fiecare dintre acestea trebuie făcute la vârsta potrivită. Prin urmare, cum să stabilim ce poate face copilul singur și unde mai are nevoie de ajutorul nostru?

Înainte de a face ceva în locul copilului, puneți-vă întrebarea de ce nu poate face singur acest lucru. Dacă motivul este incapacitatea fizică sau alți factori serioși (de exemplu, boală etc.), este încă devreme. Dacă însă micuțul poate să facă față cu forțele proprii, oferiți-i această posibilitate. Iar dumneavoastră îl puteți controla, consilia și ajuta.

Educăm copilul după metoda „mamei leneșe”

Învățați copilul, dar nu faceți în locul lui

Dacă micuțul nu știe încă să facă un anumit lucru, nu este bine să îl forțați să învețe singur, aceasta este, cel puțin, periculos. Pentru început arătați copilului cum, de exemplu, să aprindă corect aragazul sau să facă curat în cameră. Apoi faceți lucrurile împreună. Iar următoarea dată permiteți copilului să facă singur, îndrumat de sfaturile dumneavoastră și abia pe urmă lăsați-l să se descurce și în lipsa dumneavoastră.

Desigur, nu puteți avea rezultate bune într-o zi. Cel mai probabil, va trebuie să faceți împreună și să îi dați sfaturi încă de multe ori, în schimb eforturile depuse nu vor fi în zadar – copilul va fi capabil să aibă grijă de sine și să vă ajute, ceea ce vă va permite să vă odihniți sau să faceți alte treburi urgente, precum și să nu vă faceți griji cu referire la abilitățile copilului pe viitor.

Împărțiți sarcinile complicate în unele mai mici

Dacă dați copilului o sarcină grea și complicată, el va răspunde imediat: „nu pot”. Și va avea dreptate, pentru că nici nu va ști de unde să înceapă. Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să vă grăbiți să faceți lucrul în locul lui. Nu, pur și simplu împărțiți sarcina în câteva mai mici. Atunci când micuțul le va termina pe toate, explicați-i că aceasta a fost esența sarcinii inițiale.

Cel mai ușor să înțelegem este pe exemplul pregătirii salatei. Inițial copilul nu va înțelege cum să facă o salată din diverse ingrediente. Pentru aceasta învățați-l să taie separat ceapa, roșiile, castraveții, iar apoi amestecați-le și explicați-i că aceasta înseamnă pregătirea salatei. Acum el o va putea prepara singur sau, în caz de necesitate, vă va putea ajuta.

Recomandăm să creați cât mai des astfel de „necesități”, de altfel copilul se va obișnui că ajutorul lui nu este necesar și va înceta să îl ofere, acceptându-și rolul de leneș pasiv, căruia nu i se încredințează nici măcar sarcini mărunte și ușoare. Desigur, un astfel de copil nu va crește niciodată un om independent.

Educăm copilul după metoda „mamei leneșe”

Nu certați copilul pentru greșeli

Orice sarcină va fi însoțită de greșeli, neînțelegeri și stângăcii. Fiți pregătite pentru aceasta și nu certați copilul din cauza apei vărsate sau a paharului spart. Orice greșeală este o experiență. O „mamă leneșă” va permite copilului să învețe din această experiență și, următoarea dată, să ia decizia corectă. O astfel de mamă înțeleaptă nu se va grăbi să îndrepte greșelile și să certe copilul pentru ele, ea va permite micuțului să le repare singur și să facă totul corect, chiar dacă nu din prima dată. Ea va învăța copilul să fie independent și îi va permite să simtă legătura dintre propria viață și deciziile pe care le ia. 

Oferiți copilului posibilitatea de a alege

De la vârste cât mai fragede acordați copilului dreptul de a alege jucăriile cu care se va juca, hainele pe care le va îmbrăca, alimentele pe care le va mânca la dejun. Este important să oferiți copilului o alegere reală, dar nu să cedați în fața capriciilor și visurilor – decizia copilului trebuie să fie concretă și serioasă. Și, desigur, aceasta trebuie să fie decizia LUI!

La început copilul poate fi pus în dificultate, el poate cere sfatul dumneavoastră, dar nu trebuie să îl influențați spre o anumită decizie. Trebuie să îi dați un simplu sfat, care să îl ajute să ia o decizie. Astfel, veți învăța copilul să ia decizii și să înțeleagă consecințele acestora. Iar dacă sfaturile dumneavoastră vor fi constructive și discrete, veți păstra pentru mulți ani relații calde de prietenie, care nu vor aduce atingere independenței odraslei dumneavoastră nici atunci când va crește.

Educăm copilul după metoda „mamei leneșe”

Nu spuneți „nu se poate” din lene

Multe interdicții apar în urma faptului că este mai simplu să interzicem decât să învățăm copilul să facă ceva corect și în siguranță. Aici părintele „leneș” nu trebuie să fie deloc leneș, pentru a-și ajuta copilul să își coordoneze mișcările, să înțeleagă cum funcționează lucrurile, de ce și cum trebuie să facă un anumit lucru, iar cum este interzis să procedeze. În orice caz, refuzul dumneavoastră trebuie să fie argumentat, de altfel copilul va pierde încrederea în cuvintele dumneavoastră.

Învățați, dar nu interziceți! Interzise trebuie să rămână doar lucrurile cu adevărat periculoase, cum ar fi traversatul străzii pe culoarea roșie a semaforului, consumarea alimentelor căzute pe jos etc.

Interesați, dar nu amenințați

Experiența independenței trebuie obținută într-o atmosferă calmă, în care copilul este interesat să facă anumite lucruri, și nu atunci când este forțat prin țipete și amenințări.

La o vârstă mai fragedă totul poate fi realizat sub formă de joc. Însă cu cât mai mare va deveni copilul, cu atât mai multă imaginație va trebui să folosiți pentru a interesa și motiva odrasla. Cu toate acestea, o puteți face dacă aveți cu adevărat dorință. 

Iată metodele principale ale unei mame leneșe. La prima vedere, sarcina ei pare a fi să nu împiedice copilul să își facă propriile cucuie și să se maturizeze. De fapt însă, aceste trucuri și acțiuni simple ascund o întreagă filozofie educativă, care vă permite să educați niște copii puternici, independenți și motivați să își atingă scopurile!

Educăm copilul după metoda „mamei leneșe”

Sursa