Chiar dacă redeschiderea instituțiilor școlare și preșcolare de învățământ a fost așteptată cu nerăbdare de părinți, acest lucru prevede totuși și unele temeri care dacă nu apar la etapa inițială, vor veni pe parcurs. Pediatrul Mihai Craiu a decis să vorbească despre aceste frici ascunse ale părinților și, mai cu seamă, despre teama că cei mici se pot infecta cu COVID-19 în orice moment.

”Frica ne determină să luăm decizii pripite sau eronate. Înainte de a decide ce este de făcut ar trebui să ne uităm la fapte.

  • Copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial.
     
  • Copiii fac deseori forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult (8 la 100.000 copii față de 164,5 la 100.000 la adulți).
     
  • Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicație gravă a bolii, așa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like) a produs în SUA 10 decese la copil, la o populație de 17 ori mai mare decât a României. În contextul unui numar de 5.000.000 de bolnavi confirmați.
     
  • Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decât adulții, in fața acelorași condiții de transmitere comunitară și nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane. 

Ce putem face până să înceapă școala? Noi, părinții…

Să exersăm, cu ai noștri copii, spălatul corect pe mâini și purtatul unei bariere la nivelul feței. Nu neapărat mască chirurgicală, dacă ideea de mască agasează emoțional copilul sau familia… Poate fi o bandană, o bentiță mai lată, un model de fular sau un batic colorat…

În timpul iernii aproape toți copiii români sunt duși la grădiniță sau în parc cu fularul la gură. Am putea să facem acest exercițiu cu orice copil având vârsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani e interzisă purtarea măștii.”, a scris pediatrul Mihai Craiu pe pagina oficială a Spitalului Virtual pentru Copii.

Respectarea regulilor elementare de igienă ar trebui să fie prioritare pentru fiecare copil care merge la școală sau la grădiniță, iar distanța fizică față de colegi ar fi cel mai binevenit comportament în situația actuală.