Aflându-se la cârma companiei Apple, Steve Jobs, le interzicea copiilor săi să folosească iPad-ul. De ce?
În cadrul unui interviu, jurnalistul publicației The New York Times, Nick Bilton l-a întrebat pe Steve Jobs, dacă copiii lui iubesc iPad-ul. "Nu l-au folosit. Limităm cât mai mult folosirea tehnologiei de către copiii noștri acasă", i-a replicat Jobs.
Jurnalistul a rămas șocat de răspunsul primit, astfel încât nici nu a găsit ce să spună. Bilton își imagina locuința lui Jobs ca pe un paradis al tocilarilor, că pereții erau niște ecrane tactile uriașe și că masa pe care mâncau era făcută din iPad-uri. Realitatea era însă nici pe aproape de cele imaginate.
De fapt, majoritatea conducătorilor companiilor tehnologice limitează timpul petrecut de copiii lor în fața ecranelor – fie că este vorba despre computere, smartphon-uri sau tablete. În familia lui Jobs exista chiar și o interdicție asupra utilizării gadget-urilor noaptea și în zilele de week-end. Un comportament similar îl au și alte nume sonore din lumea tehnologiilor. Acest lucru este cel puțin straniu. Probabil, conducătorii companiilor IT cunosc lucruri pe care oamenii simpli nu le știu.
Chris Anderson, fost editor al revistei Wired , care în prezent este directorul executiv al 3d Robotics a introdus restricții la utilizarea gadget-urilor pentru membrii familiei sale. Astfel fiecare gadget poate fi activat nu mai mult de 2 ore pe zi. ”Copiii mă acuză pe mine și pe soția mea, că suntem fasciști, care sunt prea tare preocupați de tehnologii. Ei spun, că niciunul din prietenii lor nu au restricții similare, spune Anderson.
Chris Anderson este tată a cinci copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, iar restricțiile se referă la fiecare dintre ei. ”Acest lucru se datorează faptului, că eu văd pericolul suprasolicitării internetului, ca nimeni altul. Eu am văzut, cu ce probleme m-am confruntat singur, și eu nu vreau, ca aceleași probleme să le aibă copiii mei”, explică el.
Atunci când vorbește despre ”pericolul” Internetului, Anderson și părinții solidari cu el se referă la contentul nociv (pornografie, scene de groază și batjocură față de alți copii), și faptul, că dacă copiii folosesc prea des gadget-urile, în scurt timp ei vor deveni dependenți de aceste dispozitive tehnologice. Alții merg și mai departe. Alex Constantinople, director OutCast Agency, spune, că fiul cel mai mic al lui în vârstă de cinci ani nu folosește deloc gadget-urile pe parcursul zilelor lucrătoare. Alți doi copii ai lui, care au câte 10 și respectiv 13 ani, acasă pot utiliza tabletele și computerele nu mai mult de 30 minute pe zi.
Evan Williams, fondatorul Blogger și Twitter susține, că cei doi feciori ai lui la fel au restricții similare. În casa lor - sunt sute de cărți, și fiecare copil poate citi cât vrea. Iar iPad-urile și smartphon-urile pot fi utilizate nu mai mult de oră pe zi. Cercetările demonstrează, că copiii până la 10 ani în special sunt receptivi la noile tehnologii, și devin dependenți de ele. Așa dar, Steve Jobs a avut dreptate: specialiștii susțin, că copiii au voie să folosească iPad-urile nu mai mult de 30 minute pe zi, iar smartphon-urile – nu mai mult de două ore pe zi. Pentru copiii de 10-14 ani, utilizarea computerelor personale este permisă, însă doar pentru rezolvarea temelor.
Altfel spus, moda la interzicerea tehnologiilor IT pătrunde tot mai mult în fiecare casă. Unii părinți le interzic copiilor să acceseze rețelele de socializare pentru adolescenți (cum ar fi Snapchat). Acest lucru le permite să nu-și facă griji privind faptul, că copiii lor își petrec tot timpul în Internet.
Savanții susțin, că vârsta când restricțiile pot fi ridicate pentru utilizarea tehnologiilor – este 14 ani. Chiar dacă Anderson nu le permite copiilor lui de 16 ani să folosească ”ecranele” în dormitor, cu excepția televizorului. Dick Costolo, directorul executiv al Twitter, le permite copiilor săi să folosească gadget-urile doar în salon. În dormitor ei nu au voie să meargă cu ele.
Cu ce atunci să vă ocupați copiii? De exemplu, Steve Jobs obișnuia să ia cina împreună cu copiii săi și întotdeauna discuta despre cărți, progres sau chiar politică. Totodată, nimeni dintre copii nu avea dreptul să scoată din buzunar iPhon-ul în timpul discuției cu tatăl său. În rezultat, copii au crescut nedependenți de Internet. Iar dumneavoastră sunteți gata să impuneți astfel de restricții?