Copiii urăsc să audă cuvântul „NU”! Refuzul îi frustrează, îi inhibă, afectându-le încrederea în sine și autonomia. Oare câte „NU”-uri aude copilul tău în fiecare zi de la tine, de la partenerul tău, de la bunici, de la educatoare?
Experții spun că un copil care are până la 6 ani aude de peste 400 de ori pe zi cuvântul „NU”.
„Nu, nu ai voie să mănânci ciocolată dimineața”
„Nu, nu poți să îți iei ursulețul la grădiniță”
„Nu, nici mașinuța”
„Nu, nu mergem în parc astăzi”
„Nu, nu ai voie să stai pe scaunul din față”
De ce spunem NU copilului?
Probabil că de cele mai multe ori spunem NU pentru că nu avem răbdarea sau timpul necesar să-l facem să înțeleagă de ce trebuie să-l refuzăm. Alteori spunem NU pentru că nu dorim să vedem copilul greșind, accindentându-se sau pur și simplu spunem NU pentru că ne este nouă teamă de ce zic cei din jur. „Nu mânca cu mâna că nu este frumos”, „Nu te murdări”, „Nu-i frumos să vorbești așa” etc.
Nu este o greșeală să refuzăm copilul și este datoria noastră ca părinte să îl educăm, arătându-i riscurile și limitele, dar o putem face într-un mod pozitiv, care să nu-l afecteze emoțional. Putem spune NU, spunând de fapt DA!
Ce se întâmplă dacă spunem DA?
Și ce dacă se murdărește? Avem mașină de spălat și detergenți moderni care fac minuni! Și ce dacă „îndrăznește” să-i spună învățătoarei că nu este de acord cu o idee sau o activitate? Înseamnă că are personalitate și nu se poate spune că nu este respectos. Este o dramă că o dată nu și-a făcut tema? Este o dramă că nu și-a strâns jucăriile? Este o dramă că bagă mâna în mâncare în fața musafirilor? Este o dramă că s-a apucat să-ți spele hainele și a umplut baia de apă sau ți-a stricat bluza preferată? Privește partea pozitivă: înseamnă că este pregătit să aibă responsabilități casnice!
Spune DA, Spune DA pentru autonomie, Spune DA pentru o copilărie fericită!
Ține minte: prea multe „NU”-uri, fără explicații sau asocieri pozitive, pot avea efecte majore în viața sa de adult. Stările de frustrare, de confuzie, îi induc copilului o perspectivă negativă asupra lumii înconjurătoare și de aceea este bine să evităm aceste stări, ajustându-ne doza de NU-uri pe care o oferim copilului zilnic. Oferă-i copilului tău autonomie și încredere de sine, spunând DA!