Pe parcursul iernii am reușit să obosim de hainele grele și obositoare caracteristice sezonului. Deja, ne dorim cât mai repede să le strângem undeva mai departe și să uităm de existența lor pentru următoarele 8 – 9 luni.

Însă, înainte de a trimite hainele în ”exilul de vară” nu uitați să le asigurați condiții confortabile pentru următoarea perioadă. În caz contrar, în sezonul următor riscați să fiți nevoit să schimbați radical toată garderoba – blănurile și cizmele din piele de căprioară nu suportă atitudinea neglijentă și își pot pierde din frumusețea lor exterioară. Între timp, fiecare lucru necesită condiții individuale de păstrare.

Cum se păstrează lucrurile de iarnă. Regulile pe care trebuie să le știe fiecare

Hainele groase

Înainte de a ascunde blana, uscați-o bine undeva la umbră, după care pieptănați-o cu un pieptene special. După asta, scuturați-o de câteva ori pentru a scăpa de praful din ea. După ce încheiați aceste proceduri, puneți cu încredere blana într-un sac de pânză și plasați-o în garderobă. Nu uitați să puneți în sac soluții pentru molii. Se interzice stric să păstrați blana strânsă pentru că se va boți și-și va pierde forma. Pentru ca blana să nu se deformeze, folosiți umerașe late. Nici să nu vă gândiți să ascundeți blana într-un pachet de polietilenă – cu siguranță ea nu va rezista unui asemenea tratament! Ea pur și simplu se va ”sufoca”. Plus la toate, atmosfera lipsită de aer este foarte benefică pentru înmulțirea diverselor bacterii și ciuperci, așa că peste jumătate de an, foarte probabil, puteți depista mucegai pe blană.

Toate recomandările de mai sus se potrivesc și pentru hainele shearling.

Jachetele sunt mai puțin pretențioase deși nici ele nu suportă neglijența. De aceea, mai întâi spălați haina care v-a servit toată iarna. Puteți duce jacheta la curățătorie sau puteți să rezolvați problema de sine stătător. Dacă alegeți a doua variantă, haina trebuie uscată bine. În caz contrar până la iarna următoare, puful se va deteriora.

Hainele pufoase, la fel se pun în pachete de pânză pe umeri lați în garderobă. Nu este de dorit dar să admite păstrarea acestora în formă strânsă. Pentru asta, strângeți haina bine, plasați-o într-o cutie sau sac de pânză. Nici în acest caz nu se admite pachetul de polietilenă pentru că puful trebuie să respire. Nu uitați să puneți acolo unde păstrați haina soluții împotriva moliilor.

Blănurile scumpe, cojoacele și alte articole din piele și blană scumpă, pe vară, le puteți păstra la saloane speciale unde acestea vor fi prelucrate cu soluții de protecție și vor fi păstrate în frigidere speciale. Temperaturile joase previn ”îmbătrânirea” blănurilor și restabilesc strălucirea și elasticitatea.

Cum se păstrează lucrurile de iarnă. Regulile pe care trebuie să le știe fiecare

Puloverele de iarnă și costumele din tricot

Pregătirea puloverelor și costumelor din tricot pentru depozitare, de asemenea, o începem cu procedurile acvatice. Pentru că, chiar și o pată abia vizibilă pe pantalonii de lână, până la următorul sezon va intra atât de mult în țesătură, încât s-ar putea să nu o mai puteți scoate. Plus la asta, o haină murdară este o adevărată delicatesă pentru molii.

Puloverele și costumele din tricot nu trebuie păstrate pe umerașe pentru că se pot întinde și pierde forma. Se recomandă să le împăturiți de câteva ori și să le păstrați în cutie, de dorit – într-un container din plastic. Încă o dată reamintim despre soluțiile împotriva moliilor, care, neapărat, trebuie să fie în hainele de iarnă atât timp cât acestea sunt depozitate peste vară. Puteți pune acolo mici pachete cu ierburi aromatizate.

Cum se păstrează lucrurile de iarnă. Regulile pe care trebuie să le știe fiecare

Încălțămintea

Înainte de a pune încălțămintea la păstrare, ea, de asemenea, trebuie spălată și uscată bine. Ulterior, încălțămintea din piele se unge cu crem gras, ceară sau impregnate speciale. Dacă între timp ați depistat anumite stricăciuni, neapărat, trebuie să reparați încălțămintea. Pentru a scăpa de mirosul neplăcut, puteți utiliza puțin dizolvant de permanganat de potasiu sau peroxid de hidrogen, cu care trebuie, atent, să ștergeți pantofii. Pentru dezinfecție puteți înmuia câteva bucățele de vată în oțet diluat, puneți vata în interior și puneți încălțămintea în pachet de polietilenă, acolo, încălțămintea urmează să stea exact 12 ore.

Pentru ca peste vară, încălțămintea de iarnă să nu se deformeze, în interior puneți umpluturi speciale, puteți folosi și hârtie. De asemenea, fiecare pereche de încălțăminte trebuie păstrată în cutii separate.

O regulă generală pentru toate lucrurile. Înainte de a le pune de o parte, îmbrăcămintea și încălțămintea, nu uitați să aerisiți și să ștergeți bine cu o cârpă umedă toți pereții dulapului în care se vor păstra acestea. O astfel de curățenie, ucide larvele de molie, insecte și îndepărtează mirosurile neplăcute.

Respectând aceste reguli șirete, veți reuși să păstrați bine toate articolele vestimentare, iar perioada de vară nu le va influența în nici un fel!

Cum se păstrează lucrurile de iarnă. Regulile pe care trebuie să le știe fiecare