În timp, pe lenjeria de pat se pot aduna numeroase bacterii, acarieni microscopici și piele moartă. Pentru a elimina posibiele pericole este important ca așternuturile de pat să fie spălate corespunzător. Iată mici trucuri pentru a scăpa de bacteriile din pat.

Potrivit expertului, Martin Seeley, este indicat ca așternuturile de pat să fie uscate în aer liber, la soare. Razele ultraviolete contribuie la inlăturarea bacteriilor și  în acest fel lenjeriile albe vor deveni și mai albe:

„Cutele ar trebui să cadă în mod natural, iar razele ultraviolete ale luminii soarelui vor îndepărta orice bacterie și vor înălbi cearșafurile, ceea ce este foarte benefic pentru cei cu cearșafuri albe.”, a spus specialistul.

Așadar, se recomandă ca așternuturile să fie spălate săptămânal și dacă este posibil să fie uscate la soare.

Cum se dezinfectează lenjeria de pat

Potrivit unui studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology, cercetătorii au descoperit că în peste 90% dintre locuințele analizate sunt cel puțin trei alergeni detectabili care pot provoca boli dintre cele mai grave. Numai pernele pot găzdui până la 16 specii de ciuperci fiecare. Astfel, pe lângă detergent ar fi bine să adaugi la spălat și o cană cu oțet alb sau o jumătate de plic de bicarbonat alimentar. Acestea ajută la dezinfectarea țesăturile în profunzime.

Potrivit studiilor, este idicat să achiziționezi doar lenjerii din bumbac 100%. Țesăturile sintetice sunt iritante pentru piele, acumulează mai multe bacterii și se deteriorează mai repede.  În pus, țesăturile sintetice se pătează mai ușor, iar petele se scot mai dificil.

Cât despre temepeatura optimă pentru a spăla lenjeriile, în mod normal, așternuturile de pat se poate spăla la o temperatură normală, de 40 de grade Celsius. Există însă și situații de excepție. Astfel, dacă vrei să dezinfectezi lenjeria, în cazul în care ai copii mici sau persoane bolnave în casă, poți seta mașina de spălat pe o temperatură mai ridicată, chiar și de 60 sau 90 de grade.