Frigiderul poate deveni o sursă de bacterii dacă nu este curățat periodic și corespunzător. Nu trebuie să așteptăm ca aparatul să capete un miros neplăcut pentru a-l igieniza. În acest articol, află cum se curăță frigiderul pe interior și exterior.
De ce este bine să cureți frigiderul
Frigiderul păstrează alimentele proaspete pe o durată mai lungă, de aceea trebuie acordată o atenție deosebită igienei acestuia. Un frigider care nu este curățat periodic poate favoriza apariția mucegaiului sau a unor bacterii care pot migra de la un aliment la altul.
Cum se curăță frigiderul
- Opreşte funcționarea frigiderului și după caz (depinde de modelul și construcția frigiderului) și funcționarea congelatorului. Este recomandată scoaterea ștecherului din priză, pentru o protecție electrică sporită!
- Scoate toată mâncarea din interiorul frigiderului;
- Aruncă mâncarea mucegăită, expirată sau stricată.
Cum se dezgheață frigiderul
- Dezgheață frigiderul, în funcție de tipul acestuia. La modelele mai vechi, se dezgheață frigiderul plasând sub congelator un recipient pentru scurgerea apei.
- Pentru modelele noi, se activează funcția de dezghețare înainte de oprirea funcționării frigiderului și se așteaptă uscarea peretelui din spatele rafturilor. Indiferent de metodă de dezghețare a frigiderului, este indicat să respectă recomandările producătorului.
Cum se curăță frigiderul pe interior
- Scoate toate părțile demontabile, inclusiv rafturile și sertarele;
- Pune într-un vas apa caldă, și adăugă detergent / săpun pentru spălat vase sau și mai indicat un produs special pentru curățarea frigiderelor. Se pot folosi cu succes și spray-uri speciale pentru curățirea interioară a frigiderului;
- Cu un burete înmuiat în soluția de mai sus, șterge orice resturi de mâncare din interior și spală rafturile, grătarele și sertarele. Pentru persoanele foarte exigențe cu curățenia, este recomandat un amestec de jumătate apă, jumătate clor și curăță total interiorul și sertarele, folosind o perie care poate ajunge în cele mai dificile colțuri. Această soluție va distruge și cele mai mici bacterii și culturi! Pentru cei care nu suportă mirosul clorului, acesta poate fi înlocuit cu oțet alimentar;
- Clăteşte totul cu multă apa călduță;
- Se lasă la uscat toate componentele spălate sau se pot șterge cu o cârpă moale care să nu lase scame;
- Şterge interiorul cu o cârpă uscată și moale;
- Pune la loc toate rafturile, sertarele și grătarele.
Cum se curăță frigiderul pe exterior
Curățarea frigiderului pe exterior înseamnă curățarea pereților laterali, a ușii, a mânerului și a marginilor. Exteriorul frigiderului se spală cu apă caldă și detergent. Pentru exteriorul cu aspect de sticlă, se poate folosi o soluție de curățat geamurile.
Ce faci după ce ai curățat frigiderul
- Lasă un plic cu bicarbonat de sodiu, pe unul dintre rafturile frigiderului sau congelatorului. Acest plic va absorbi eventualele mirosuri, apărute ulterior în frigider. Plicul se schimbă în fiecare luna. De asemenea poți folosi cărbuni speciali pentru frigider, care înlătură eficient mirosul;
- Ajustează temperatura la nivelul dorit;
- Pune în funcțiune frigiderul;
- Ascultă câteva clipe dacă zgomotul produs de frigiderul în funcțiune, este asemănător cu cel pe care îl știai înainte de igienizarea acestuia. Dacă se aud zgomote/trepidații, verifică mai întâi dacă acestea nu vin din interiorul frigiderului, zgomote apărute din fixarea incorectă a pieselor interioare pe care le-ai curățat/spălat. Dacă zgomotul persistă, încercă reașezarea frigiderului pe o poziție puțin diferită decât cea pe care se află. Când frigiderul face în continuare zgomot este bine să soliciți un specialist pentru o verificare;
- Așteaptă (cel puțin o jumătate de oră) pe cât posibil atingerea temperaturii dorite;
- Pune mâncarea înapoi în frigider, ștergând mai întâi borcanele și sticlele.
Cum aranjezi mâncarea în frigider
Depinde de locul în care se află congelatorul. Dacă este în partea de sus a frigiderului, atunci temperatura mai scăzută va fi pe rafturile superioare. Dacă ai congelatorul jos (combină), temperatura mai scăzută va fi în partea de jos. Alimentele mai perisabile şi cele gătite trebuie depozitate pe rafturile unde temperatura este mai scăzută. Nu lipi alimentele de peretele posterior! Vor face gheață.
Separă alimentele crude de cele gătite
Pune tot ce ai în frigider în caserole cu capace închise ermetic. Ai grijă ca acelea depozitate mai sus să nu curgă. Preferă recipientele pătrate sau dreptunghiulare, care ocupă mai puțin spațiu decât cele rotunde sau ovale. Laptele şi untul captează mirosurile din frigider, de aceea e recomandată depozitarea lor departe de alimentele care emană un miros puternic.
Verifică starea alimentelor din frigider
Zilnic trebuie să verifici starea alimentelor şi să le îndepărtezi pe cele care nu mai corespund. Conservarea alimentelor este limitată, astfel, se recomandă: o zi pentru peştele proaspăt, maximum două zile pentru carnea gătită, 3 zile pentru laptele fiert, brânzeturi şi prăjituri de casă, 4-5 zile pentru carnea crudă, o săptămână pentru legumele crude şi până la trei săptămâni pentru ouă.