Nu toată lumea are posibilitatea să cheltuiască anumite sume de bani pe un aparat de aer condiționat, aşa că experții americani de la Insider au elaborat un plan de bătaie pentru a trece cu bine peste valul de căldură care s-a abătut peste noi. Și când propria locuință devine un cuptor în care simți că te lipeşti de tot ce atingi vezi în articolul de față ce trebuie să faci.

Foloseşte corect evantaiul!

Este foarte important pe timp de caniculă să ştim să ne facem aer cu evantaiul fără a ne produce singuri mini-şocuri termice de 1-1,5⁰C. Atunci când mişcăm energic evantaiul, răcorim o zonă (fața, capul şi gâtul) şi când încetăm să mai mişcăm evantaiul începem să transpirăm abundent pentru că organismul nostru tinde să-şi regleze temperatura. Experții spun că evantaiul trebuie mişcat cu o cadență de 3-4 secunde între ventilări şi e bine să acoperim o suprafață mai mare de corp.

Cearşafuri la frigider

De câțiva ani încoace experții recomandă acest truc înainte de culcare. Lenjeria de pat răcoroasă permite reglarea mai rapidă a temperaturii corporale şi, conform doctorului cardiolog Edo Paz, scade temperatura din dormitor cu 2-3⁰C. Astfel putem adormi mai uşor, fără să simțim că ne topim.

Nu beți cafea şi alcool

Evitați pe cât posibil consumul de cafea pe perioada caniculei. Cafeaua este un diuretic şi favorizează deshidratarea rapidă. Apa este cea mai bună soluție pentru energizarea şi activarea corpului în timpul procesului de reglare termică.

Salata şi castravetele, nelipsiți

Dieta este foarte importantă pe perioada verii. De aceea cardiologul Paz recomandă ca la fiecare masă să includem castravetele şi salata. Cel mai bun desert este pepenele şi este bine de reținut că alimentele alcaline (legumele şi fructele) care au stat câteva ore la frigider pot fi transformate rapid în sucuri răcoritoare cu efect îndelungat.

Răcorirea extremităților

Vara este anotimpul în care dăm apometrele peste cap pentru că facem nenumărate duşuri. Conform doctorului Edo Paz, este foarte bine dacă ne răcorim picioarele într-un lighean cu apă rece şi apoi mâinile în chiuvetă. În felul acesta ajutăm organismul să stabilizeze mai uşor temperatura generală.

Exercițiile de respirație

Cine a zis că yoga nu ajută în vremuri caniculare? Cardiologul american a explicat cât de importantă este o respirație corectă în procesul de răcorire a corpului. Se recomandă o respirație adâncă, o pauză de cinci-zece secunde urmată de o expirație lungă. În felul acesta evităm supraîncălzirea şi ajutăm organele interne să îşi regleze singure temperatura.