Venirea pe lume a unui copil schimbă radical viața proaspeților părinți și odată cu acest eveniment apar tot felul de griji cotidiene, printre care și achiziționarea căruciorului. Chiar dacă la început pare a fi o misiune ușoară, să știi că nu este chiar așa! Achiziționarea căruciorului necesită multă atenție la detalii și, ca să-ți facem munca mai ușoară, ți-am pregătit câteva criterii importante de care ar trebui să ții cont atunci când ajungi la magazin.

Când vine vorba de cărucioare copii, ai de ales între modele clasice sau moderne, tip landou, sport sau multifuncționale, pentru fetițe sau băieței, pentru unu, doi sau trei copii și ai la dispoziție cărucioare simple sau accesorizate, la prețuri mai mari sau mai mici. Orice variantă îți stă la dispoziție cu avantaje și dezavantaje, de la dimensiuni sau greutate mare sau mică, la preț convenabil sau ridicat. Interesul pentru siguranța copilului purtat în căruț este de înțeles și, ca părinte, este normal să vrei să știi cum alegi în funcție de specificul de utilizare, în așa fel încât să fii liniștit.

Atunci când faci o achiziție ai în vedere următoarele:

  • Alege produse de calitate, care au manual de utilizare, în care trebuie să găsești menționat că produsul este în conformitate cu standardele europene de siguranță.
  • Verifică materialele din care este confecționat căruciorul și tipurile de îmbinări.
  • Interesează-te care este limita de greutate suportată de cărucior și de fiecare element, dacă este un model multifuncțional.
  • Calculează dimensiunile în varianta pliată și măsoară portbagajul mașinii, dacă iei în calcul să îl transporți cu mașina.
  • Dacă este posibil, alege din variantele de cărucioare copii un model cu părți detașabile, ce pot fi spălate, pentru o igienizare ușoară. Exista si varianta carucioare 3 in 1 sau 2 in 1.

De ce să ții cont pentru a beneficia de un produs care să îți satisfacă așteptările

De vârsta și numărul copiilor care vor folosi căruciorul. Spațiul pe care îl ai pentru depozitare sau transportul cu mașina. Greutatea și volumul căruciorului, mai ales dacă ești o mămică singură sau care are un soț ce lucrează departe de casă, dacă ai probleme de sănătate sau locuiești la bloc, la etaje superioare. Modul în care va fi folosit, deoarece ai la dispoziție cărucioare copii sport, pentru cei care călătoresc mult sau variante landou, pentru plimări dese în aer liber.

Manevrabilitatea căruciorului e importantă mai ales pentru modelele pliabile, pe care ești nevoit să îl manevrezi mereu, dacă nu ai cum să îl lași mereu montat.

Roțile căruciorului sunt foarte importante atât pentru confortul copilului, cât și pentru siguranță, stabilitate și ușurința în transport, pe parcursul deplasării. Există cărucioare copii mai ieftine, cu roți de plastic gol, dar acestea sunt bune pentru copii mai mari și variantele sport, având dezavantajele că se pot crăpa ușor și nu preiau din disconfortul produs de eventualele denivelări. Roțile din cauciuc sau silicon sau cele cu aer, sunt mult mai confortabile, mai rezistente și sunt de preferat.

Accesoriiile de multe ori sunt cele care atrag privirile și de multe ori sunt foarte utile, dar ia în calcul cum ai de gând să folosești căruciorul cel mai mult și de ce ai cu adevărat nevoie, ca să dai bani doar pe ceea ce vei folosi cu adevărat. Însă unele sunt mai mult decât utile, cum ar fi: plasa de țânțari, coșul pentru obiecte, umbrela de soare sau husa de iarnă.

Sporești siguranța utilizării dacă: supraveghezi în permanență copilul când este în căruț, blochezi roțile când pui sau iei copilul, te asiguri că toate dispozitivele de blocare a părților componente sunt fixate înainte de utilizare, folosești produsul conform indicațiilor, doar cu accesoriile lui, verifici căruciorul înainte de utilizare.