Copiii din întreaga lume fac cu 20% mai puțin sport decât înainte de pandemia de COVID, asta arată cel mai nou studiu de meta-analiză, realizat pe 14.000 de copii. Concret, pandemia de COVID, cu toate restricțiile aferente au dus la o scădere a activității fizice în rândul copiilor. Iar asta le afectează dezvoltarea fizică şi mentală, avertizează cercetătorii, într-un studiu publicat luni în JAMA Pediatrics.
Lockdown-ul şi închiderea şcolilor, a parcurilor au pus copiii, energici din fire, să stea în case, la TV sau pe tabletă. Pe scurt, 22 de studii internaționale realizate în perioada pandemiei arată că cei mici au făcut mult mai puțin sport începând cu ianuarie 2020.
1,5 miliarde de elevi din întreaga lume au stat acasă în timpul lockdown-ului, când şcolile au fost închise. Majoritatea au „recurs” la tablete şi telefoane în timpul liber, după lecțiile online. Cei care făceau activități extraşcolare sau vreun tip de sport s-au oprit, pur şi simplu, spun specialiştii.
Însă buna funcționare şi dezvoltare psiho-socială şi fizică a copiilor necesită activitate fizică. Iar pandemia le-a „răpit” asta. Astfel, specialiştii cred că pandemia reprezintă un „moment de cotitură în dezvoltarea” copiilor şi adolescenților şi trag un semnal de alarmă privind formarea „unui obicei nesănotos” din sedentarism.
Copiii trebuie să aibă acces la spațiul verde, la parcuri, chiar şi în perioadele de creştere a valului de COVID, spun cercetătorii. Altfel, perioadele de carantină şi restricții pot avea, pe termen lung, un impact negativ major, neaşteptat dar imposibil de „anulat” asupra sănătății fizice şi mentale ale copiilor.