De multe ori ne plângem pe aleşii noştri. Şi dacă am începe să ne gândim la acest aspect, atunci am vedea că pare destul de ciudat. Ei sânt alegerea noastră, prin urmare asta merităm.

Pentru o alegere reuşită, trebuie să facem această alegere conştient, pentru asta trebuie să cunoaştem câteva lucruri ce influienţează o relaţie.

Relaţii armonioase între o femeie şi un bărbat pot fi doar atunci când aceştia se comportă corect unul cu altul.

Există valori general valabile pe care le știm cu toții și sunt foarte importante pentru cupluri: respectul, afecțiunea, grija, loialitatea, încrederea. Dar este foarte important să ascultaţi persoana care  vă este alături deoarece fiecare este o individualitate, deci, are nevoie de o abordare adecvată. Și accentul în comportament este necesar a fi pus anume pe acea calitate, pe care partenerul o consideră mai îimportantă.

Cei îndrăgostiţi unul de altul devin un totîntreg, iar atunci când aceştia nu se înţeleg, se depărtează unul de celălat suferind. Pentru a evita asemenea situaţii, încercaţi să vă cunoaşteţi mai bine partenerul: ce doreşte?, scopurile ce stereotipuri are etc.

Pentru cei care sânt pe cale de a intra într-o relație, vreau să rețineți că în alegerea unui partener de viață, ar fi bine să atrgeţi atenţia şi la valorile comune pe care le împărtăşiţi, pe lângă frumuseţea fizică. În timp ce comunicaţi încercaţi să aflaţi dacă interesele dvs. coincid, dacă aveţi aceleaşi doleanţe, dorinţe. dacă totul vă aranjează, şi treceţi la o altă etapă a relaţiei, atunci încercaţi să vă imaginaţi rolurile dvs. intr-o căsnicie.

Nu rareori bărbaţii visează să aibă lângă ei o femeie casnică, şi primesc în dar o adevărată business-lady iar viaţa lui devine o continuă luptă scopul căreia este de a schimba femeia în ceea ce ar dori el ca ea să fie. În asemenea situaţie, femeia nu va observa decât egoismul din partea soţului, şi prin urmare această relaţie nu mai are viitor. Şi toate acestea se întâmplă numai pentru că la începutul relaţiei bărbatul a fost atras doar de calităţile fizice ale femeii.

Compatibilitatea în cuplu


Oamenii trebuie să mai ia în considerare şi faptul că sexele opuse sânt diferit şi din punct de vedere fiziologi . Comportamentul bărbaților și  al femeilor este influențat de hormoni și de nivelul lor. Principalul hormon masculin, testosteronul,  pe lângă alte funcții, îîl face pe bărbat să simtă dorința de a proteja femeia și să ofere confort familiei sale, devenind principalul întreținător al familiei. Dacă el nu are această dorinţă, atunci ar trebui să vă întrebaţi ce fel de bărbat este atunci? Principalul hormon feminin, estrogenul face sexul slab mai feminin, sentimental, fâcănd femeile să doresc să aibă grijă de cineva şi respectiv să se gândească la naşterea unui copil.

Fiecare pol are partea sa de contribuție într-o relație, uniunea fiind una contrarie și se completeazăperfect reciproc. Familia va fi completă în cazul în care fiecare soț va avea o atitudine corectă legată de rolul său în căsătorie.

Pe lângă diferențele hormonale la bărbați și femei, există de asemenea diferențe în funcțiile creierului. La femei, creierul este capabil să proceseze mai mult informațiile auditive de aceea femeile sânt predispuse să asculte mai mult.

 Vocea feminină este mai greu percepută de creier. Prin urmare, femeilor le este mai uşor să asculte un bărbat decât viceversa. Vorbirea femeii este mai dezvoltată decât cea a bărbatului. Prin asta se explică fraza: "hai să vorbim", dar şi facturile mai mari pentru telefon.

Compatibilitatea în cuplu

Bărbaţiii au o minte analitică. Atunci când hotărăsc o problemă, ei vor calcula paşii următori, iar când vor găsi doluţia vor exclama: "m-am gândit şi am hotărât". La femei este dezvoltat cel de-al şaselea simţ, intuiţia. Atunci când va face careva concluzii aceasta va spune "simt că aşa va fi mai bine"

Dar dificultățile diferențelor nu se termina aici. Omul de știință american, Simon Baron Cohen a concluzionat că autismul este o formă de masculinitate extremă  Autism este o tulburare caracterizata prin lipsa completă de interacțiune socială și de comunicare, precum si printr-o gama limitata de interese și un interes sporit pentru acțiuni repetitive. Cohen ne atrage atenția la două caracteristici ale autismului: afectarea empatică si dorinta acută de sistematizare. 

Empatia este abilitatea unei persoane de a  intui realitatea prin identificare afectivă. Persoanele cu autism nu sunt capabili de a empatiza, ei nu pot înţelege starea de spirit a altora. Natura probabil a avut grijă cabărbatul sa fie  mai puțin sentimental și sociabil, pentru a fi  în măsură să acționeze mai dur în unele situații, dacă este necesar.

Femeile, dimpotrivă, sunt foarte empatice. La urma urmei, ele au nevoie de asta pentru a simţi starea copilului care nu poate încă vorbi.

Natura a repartizat funcţiile fiecărui sex în parte într-o manieră foarte deşteaptă. Dar există şi efecte secundare. De exemplu, femeile sunt foarte sensibile. Ele sunt profund cuprinse de  emotiile lor, intrand in aceste emoţii mai mult și mai mult. Bărbaţii sânt mai cu sânge rece  în relații.

Acum imaginaţi-vă o astfel de situaţie. Femeia, foarte preocupată de problema ei, începe să o împărtăşească bărbatului. Bărbatul o ascultă şi sincer nu înţelege de ce în loc să rezolve problema femeia plânge şi îşi consumă puterile, gesticulează şi ridică vocea. Şi fără nicio remuşcare, acesta îi spune despre asta femeii. Asta este de ajuns ca furia femeii să se îndrepte asupra bărbatului şo iată cum s-a creat un conflict. Totul numai pentru că sântem diferiţi şi gândim diferit. 

Nu există nimeni mai apropiat decât un bărbat şi o femeie, dar nici atât de îndepărtaţi. dacă  vom învăţa să ne construim corect relaţiile chiar de la bun început, atunci am putea exclude multe aspecte neplăcute. Trebuie să vă străduiţi să vă cunoaşteţi mai bine, manifestând interes şi respect unul faţă de celălalt şi rezultatele nu vor întârzia să apară.

Compatibilitatea în cuplu

Autor: Aza Onică, psiholog