Plimbările zilnice la aer curat sunt obligatorii în regimul zilei a fiecărui copil. Și nu contează vremea de afară. Plimbările pot fi făcute în orice condiții meteorologice. Sarcina părinților - de a face plimbarea veselă și atractivă, în special în perioada sezonului rece.
Odată cu venirea toamnei, durata plimbărilor se micșorează. Zilele devin mai scurte, iar serile mai răcoroase. De regulă, majoritatea copiilor frecventează diverse cursuri sau cercuri. Cu atât mai actuală devine petrecerea timpului la aer liber în afara orelor.
Pentru plimbările în zile calde și cu soare se potrivesc parcurile sau pădurile. Într-o zi posomorâtă, cel mai bine este să alegeți un teren de joacă pentru copii sau un stadion. În ambele cazuri însă, nu uitați să luați o minge. Copiilor le place joaca cu mingea, iar metode de utilizare a acestui obiect sunt o mulțime. Așa dar, lider în topul jocurilor la aer liber - sunt jocurile cu mingea. Pe lângă cele tradiționale, puteți organiza competiții de sărituri cu mingea. Pentru aceasta, strângeți mingea între picioare și săriți până la o linie de sosire improvizată. În timp ce vă jucați puteți număra săriturile împreună cu copilul. Copiilor mici propuneți-le să vă jucați în ”pionerbol”. În acest caz nu aveți nevoie de plasă. Spre deosebire de volei, mingea nu se bate înapoi, ci se prinde, după care se aruncă mai departe. Dacă copiii sunt de vârstă școlară, puteți juca în ”shtander stop”. Cel care conduce aruncă mingea în aer, iar între timp copiii fug în direcții diferite. Ulterior, copilul cu mingea alege pe cineva din partenerii de joacă și ghicește câți pași trebuie să facă pentru ajunge la dânsul. Dacă nu ghicește – continuă să arunce mingea.
Jocuri active de dezvoltare
”Fugi, acolo unde îți spun” – scopul acestui joc este de a reaminti copilului 2-4 denumiri de obiecte, dar și să-l învățați și asculte și să audă pe cei adulți. Este nevoie de cel puțin doi copii, care se pun alături de adult și care le indică unde să fugă. După care se apropie și le numește o altă direcție. Astfel, se poate de fugit la scrânciob, tobogan, trambulină etc.
Următorul joc ”ploaie – tunet – gheață” ajută copiii să facă diferență dintre fenomenele naturii. O persoană strigă cuvântul ”ploaie”, restul participanților încep să fugă, într-un fel ascunzându-se de ploaie. Atunci când este rostit cuvântul ”tunet” – copiii se așează. La cuvântul ”gheață”, jucătorii trebuie să stea neclintiți. Cine se mișcă primul – conduce jocul. Jocuri în parc sai pădure
Unul din cele mai tomnatice jocuri – listoklad. Alegeți un parc unde cresc multi arțari. Frunzele uscate și căzute – sunt un loc perfect pentru a ascunde comorile! Luați cu voi vreo 10 jucării. Ascundeți-le în frunziș și rugați copiii să le găsească. Cine va găsi cele mai multe jucării, va fi lua premiul mare. Care – decideți dvs. Restul participanților la fel trebuie premiați.
”Castane, conuri, ghinde” – pentru acest joc trebuie mai întâi să găsiți recuzitele. Ulterior, copii sortează obiectele găsite în trei movilițe, a câte 10 ghinde, 9 castane și 8 conuri. După aceasta, copiii închid ochii la comanda unui adult și sortează pe dibuite obiectele indicate mai sus. Ulterior, deschid ochii și se uită dacă au sortat corect darurile naturii. Totodată, obiectele pot fi și numărate. O simplă plimbare prin pădure poate fi transformată într-o călătorie captivantă. Pentru aceasta luați cu sine aparatul de fotografiat și o lupă. Jocul ”tînărul naturalist” va învăța copilul să diferențieze arborii de plante. Puteți examina coaja copacului sub lupă, să căutați gândaci și viermișori. Fotografiați toate aceste viețuitoare ale naturii, însoțind cu discuții descoperirile despre fiecare plantă, arbore sau insectă.
Creativitatea de toamnă
Pentru copiii creativi și părinții lor, toamna le vine în ajutor. Diversitatea de culori sau frunzele căzute - toate acestea trebuie să vă inspire la creativitate. Mergeți cu copilul la plimbare și adunați frunze pentru un ierbar. Găsiți ramuri și rădăcini de formă ciudată, iar acasă, cu ajutorul cleiului și a foarfecului meșteriți diferite obiecte. Fetițele se vor bucura de o coroniță împletită din frunze galbene, decorată cu pomușoare roșii.
Pentru un alt joc veți avea nevoie de o cutie veche pe care să o așterneți pe asfalt. Luați cu voi vopsele lichide și cizme de cauciuc. Acoperiți talpa cu vopsea și lăsați amprente pe cutie.
Există o mie și una de modalități de a vă distra copilul. Important, e să nu vă leneviți, și atunci nu doar copiii, dar și dvs. veți primi satisfacție de la plimbările de toamnă!