Fiecare dintre noi are propriile obiceiuri de somn şi, fără ele, nopțile ar putea deveni o adevărată provocare. Este de mult ştiut că un somn de calitate are ca rezultat creşterea productivității, dar cum ne afectează poziția de somn modul de lucru într-o zi obişnuită? OnBuy a chestionat 5.438 de persoane pentru a determina dacă poziția de somn poate afecta salariul şi productivitatea la locul de muncă.
Astfel s-a descoperit că cea mai comună poziție de dormit este poziția fetusului, cu un procent de 29%. Pe locul doi se clasează poziția în care îmbrățişezi perna, cu un procent de 24%, urmată de „cădere liberă”, „gânditorul” şi „soldatul”, pe locurile trei, patru şi cinci, cu un procent de 14, 13, respectiv 10%.
Cum afectează pozițiile de somn productivitatea la locul de muncă?
Datele arată că persoanele care dorm în poziția „cădere liberă” au mai mult succes la locul de muncă. Mai exact, câştigă cu 29% mai mult anual față de restul persoanelor, în timp ce persoanele care dorm în poziția „soldatul”, câştigă cu 23% mai mult. Cercetarea sugerează că dormitul în poziția fetusului se clasează şi ea pe locul trei în rândul câştigurilor.
Obiceiurile de somn
OnBuy a descoperit că persoanele care stau mai bine din punct de vedere financiar dorm 6 ore şi 58 de minute, în medie, în fiecare noapte, adică cu 22 de minute mai mult decât angajatorii mai prost plătiți, care dorm în medie 6 ore şi 36 de minute. De asemenea, s-a descoperit că în medie, angajații se trezesc la ora 7:06 în cursul săptămânii, în timp ce angajații care câştigă mai bine se trezesc la 6:42.
„Lipsa somnului de calitate este asociată cu reducerea performanței pe timpul zilei, iar asta include şi viața profesională. Cele mai comune probleme sunt cele de concentrare, lipsa energiei şi a motivării, lipsa productivității, iritabilitate şi tulburări de dispoziție. Cantitatea de somn diferă de la o persoană la alta, dar majoritatea adulților au nevoie de şapte-nouă ore de somn. Dacă în mod constant dormi mai puțin de şapte ore, există şansa să devii deprivat de somn şi să-ți afectezi performanța la locul de muncă”, explică Christabel Majendie, expert în somn.