De la nunta de hârtie până la cea de diamant e cale lungă, dar dacă soții decid să meargă în doi prin viață, să se respecte, să se iubească reciproc și să facă unele compromisuri, reușesc să ajungă și la 75 de ani de căsnicie. Vezi cum se numește fiecare an trăit împreună și ce cadouri trebuie să-i faci persoanei iubite la fiecare aniversare!

Ce semnificaţie are fiecare an de căsnicie şi ce daruri se oferă, potrivit tradiţiei

1 an: nunta de hârtie

Hârtia e foarte fragilă, trebuie “să te porţi cu ea” cu mare grijă, ca să nu se rupă. Aşa cum trebuie să se poarte şi proaspeţii căsătoriţi, pentru ca relaţia lor să treacă primul prag şi… testul timpului.

Darurile potrivite sunt cele fabricate, fireşte, din hârtie: primul bileţel de dragoste pe care şi l-au trimis cei doi (dacă l-au păstrat, fireşte) sau scrisori în care să-şi mărturisească sentimentele, în continuare profunde şi la fel de puternice ca la început, o fotografie printată pe hârtie lucioasă a locului în care soţii s-au cunoscut ori una a locului unde a fost făcută cererea în căsătorie. La fel de bine, se poate dărui un voucher pentru shopping (e tot din hârtie, nu-i aşa?) sau unul pentru o şedinţă de răsfăţ la spa. Ori dacă buzunarul o permite, două bilete pentru o destinaţie exotică, echivalentul invitaţiei într-o nouă lună de miere…

2 ani: nunta de bumbac

Bumbacul este mai trainic decât hârtia, aşa cum este şi legătura dintre soţi la cea de-a doua aniversare.

Darurile potrivite: lenjerie de pat, lenjerie intimă, halat, papuci şi prosoape de baie din bumbac – practic, ai de unde alege, totul e ca darul să fie din bumbac şi pe placul soţiei sau al soţului!

3 ani: nunta de piele

După trei ani, se spune că relaţia este deja ca pielea tăbăcită, nu se mai rupe cu una, cu două.

Darurile potrivite: îmbrăcăminte, încălţăminte, o geantă, o curea sau portofel, chiar şi bijuterii confecţionate din piele. La fel de bine se potrivesc o carte sau o agendă cu copertă din piele, un set de accesorii pentru birou ori un ceas care are cureaua din piele.

4 ani: nunta de pânză sau de flori

Greul a cam trecut, de acum, viaţa în doi este solidă ca pânza ţesută des şi frumoasă ca o floare. Cel puţin, în teorie şi în vorba populară.

Darurile potrivite: florile preferate ale soţiei şi o seară romantică pregătită cu tot dichisul: faţă de masă şi şerveţele din pânză cu motive florale, câte o floare lângă fiecare tacâm… Sau o baie cu spumă şi lumânări parfumate şi un pat pe care ai presărat petale de trandafiri.

Ce semnificaţie are fiecare an de căsnicie şi ce daruri se oferă, potrivit tradiţiei

5 ani: nunta de lemn

Solid şi flexibil totodată, lemnul are însă un punct slab: arde uşor. Aşa e şi căsnicia ajunsă la a cincea aniversare. Darurile potrivite: o piesă de mobilier din lemn (sau mai multe, după posibilităţi), decoraţiuni din lemn, o poză de cuplu în ramă de lemn, un bonsai, o escapadă în doi la munte, într-o cabană din lemn, sau măcar o plimbare braţ la braţ printr-un parc cu arbori deşi, dacă bugetul nu permite extravaganţe.

6 ani: nunta de zahăr sau de fier

Dulce ca zahărul şi rezistentă ca fierul se spune că e viaţa în doi la cea de-a şasea aniversare.

Darurile potrivite: un tort cu (sau fără) şase lumânări ori o cremă de zahăr ars preparată acasă, o bicicletă sau o trotinetă pentru adulţi, bijuterii şi/sau o casetă din metal. Mai puţin inspirate sunt cadourile de uz gospodăresc: tigăi, fier de călcat, trusă de scule. Şi de maximă inspiraţie este… o excursie la Paris, având ca obiectiv turistic principal Turnul Eiffel.

7 ani: nunta de lână sau de cupru

Lâna este un material cald, confortabil, iar cuprul este un bun conductor de căldură. Aşadar, confortul şi căldura sunt reperele căsniciei ajunse la borna cu numărul 7. Darurile potrivite: fular, şosete, mănuşi, pulover din lână sau din caşmir, un ibric din cupru pentru cafeaua băută împreună, bijuterii vintage din cupru etc.

8 ani: nunta de bronz sau de lut

Lutul – materia primă din care se spune că l-a făcut Dumnezeu pe Adam – este simbolul fertilităţii. Iar bronzul e sinonim cu stabilitatea, rezistenţa.

Darurile potrivite: o vază sau o statuetă din bronz, figurine din lut, cosmetice cu factor de protecţie solară, pentru… un bronz frumos şi sănătos, o zi petrecută pe plajă – într-un loc exotic, dacă buzunarul permite, de ce nu?

9 ani: nunta de salcie

Subţire, aparent fragilă, salcia se îndoaie în vânt, dar nu se rupe. Aşadar, după 9 ani, căsnicia e din ce în ce mai rezistentă la încercările vieţii, pentru că soţii ştiu să se dea “după cum bate vântul” şi, la nevoie, să facă compromisuri.

Darurile potrivite: un coş împletit din ramuri de salcie, un buchet de ramuri de salcie, brăţară şi inel împletite din ramuri tinere. Dacă staţi la curte, puteţi planta – de ce nu? – o salcie, împreună, pentru a marca astfel cea de-a noua aniversare. Va fi o zi de care vă veţi aminti toată viaţa.

Ce semnificaţie are fiecare an de căsnicie şi ce daruri se oferă, potrivit tradiţiei

10 ani: nunta de tinichea sau de aluminiu

Denumirea poate părea ironică, dacă te gândeşti la tinichea ca la un material ieftin, dar o “tinichea” din aluminiu are marea calitate că nu rugineşte. Patina timpului nu o atinge. Aniversarea de zece ani este considerată piatra de temelie pentru anii care vor urma. Şi se marchează obligatoriu printr-o petrecere pe cinste, alături de rude şi de prieteni.

Darurile potrivite: tabacheră, brichetă, portţigaret, ceas, troller, portcard, geantă pentru cosmetice – toate din aluminiu, evident. Poate fi un obiect personalizat cu numele soţiei/soţului, cu un mesaj de suflet ori cu un simplu, dar eficient “Te iubesc”.

11 ani: nunta de oţel

Explicaţiile sunt inutile, când te gândeşti la oţel. Ştim că este unul dintre cele mai rezistente materiale din lume!

Darurile potrivite: breloc, bijuterii, tacâmuri din oţel inoxidabil, patine, ceas, shaker pentru cocktailuri, cuburi de gheaţă din oţel (pentru răcirea băuturilor)… Bani şi imaginaţie să ai, că obiecte din oţel găseşti o grămadă! Important e să nimereşti ceva care să-i placă jumătăţii tale sau să aibă o semnificaţie specială pentru voi doi.

12 ani: nunta de mătase

Moale, fină, plăcută la atingere – aşa este mătasea. Şi aşa e şi căsnicia trecută de cel de-al 12-lea prag. A câştigat valoare, la fel ca acest material preţios.

Darurile potrivite: batistă, cravată, eşarfă, lenjerie intimă, bluză din mătase.

13 ani: nunta de dantelă

Se rupe uşor? Nu şi dacă este confecţionată tradiţional, din aţă rezistentă! În plus, dantela este asociată cu ideea de frumuseţe, eleganţă, distincţie şi… transparenţă. Cea din urmă fiind o calitate de bază în relaţia de cuplu.

Darurile potrivite: lenjerie intimă, mănuşi, faţă de masă, perdea, lenjerie de pat brodată cu dantelă, huse din dantelă pentru fotolii ori taburete…

Ce semnificaţie are fiecare an de căsnicie şi ce daruri se oferă, potrivit tradiţiei

14 ani: nunta de fildeş

Extrem de preţios şi cu o culoare superbă, fildeşul conferă un statut aparte celei de-a 14-a aniversări.

Darurile potrivite: bijuterii şi obiecte de artă din fildeş se găsesc, dar dacă te gândeşti la sacrificiul atâtor elefanţi pentru un moft uman, o să preferi cadourile simbolice – haine, pantofi, cuverturi, lenjerie de pat ivoire (culoarea fildeşului) sau, dacă bugetul îţi permite, o escapadă în Coasta de Fildeş, Africa.

15 ani: nunta de cristal

Strălucitor şi transparent, cristalul este simbolul perfect pentru cel de-al 15-lea an al vieţii în doi.

Darurile potrivite: decoraţiuni, veselă, pahare, scrumieră, vază, suport pentru lumânări din cristal, ceas de mână sau de buzunar cu capac din cristal, bijuterii Swarovski sau orice bijuterii cu pietre albe, transparente.

20 de ani: nunta de porţelan

Porţelanul simbolizează fragilitatea (o relaţie care, în 20 de ani, nu a reuşit să înlocuiască sau să dubleze iubirea cu respectul, încrederea, complicitatea riscă să eşueze în rutină şi plictis). Mai simbolizează însă încrederea şi devotamentul.

Darurile potrivite: ceainic şi ceşti, set de farfurioare, bijuterii pictate, un ceas-obiect de artă din porţelan, globuri pentru lustră, sfeşnic din porţelan. Lărgind simbolistica, putem trece la o cină într-un restaurant chinezesc sau, deschizând laaaaaarg portofelul, la o excursie în China, patria celui mai fin porţelan.

25 de ani: nunta de argint

Înţelepciune şi trăinicie sunt semnificaţiile consacrate ale argintului.

Darurile potrivite: verighetele din argint sunt literă de lege la nunta de argint. Ele se poartă pe inelar, lângă verigheta din aur, pentru tot restul vieţii. Sunt “permise”, suplimentar, şi alte bijuterii din argint, cu sau fără pietre (semi)preţioase, ori alte obiecte simbolice: o fotografie de cuplu sau una în care apar şi copiii prinsă în ramă din argint, un ceas, un stilou, butoni de cămaşă, decoraţiuni din argint.

Ce semnificaţie are fiecare an de căsnicie şi ce daruri se oferă, potrivit tradiţiei

30 de ani: nunta de perle

Perla este rodul “trudei” de ani a scoicii, care adună nisipul bob cu bob. La fel, căsnicia care a atins impresionanta “vârstă” de trei decenii este dovada încrederii, răbdării şi rezistenţei cuplului în faţa încercărilor de tot felul.

Darurile potrivite: bijuterii cu perle, butoni cu perle – fie ele chiar şi artificiale, dacă cele de cultură depăşesc posibilităţile financiare -, bijuterii sau alte obiecte cu aspect perlat/sidefat (ramă foto, oglindă cu ramă, cuţit pentru hârtie) etc.

40 de ani: nunta de rubin

Rubinul este piatra curajului şi simbol al relaţiilor care nu s-au descurajat şi nu s-au destrămat după atât de mulţi ani.

Darurile potrivite: flori în culoarea rubinului, bijuterii încrustate cu rubin (tradiţia spune că ar trebui montate pe verighete atâtea rubine câţi copii au soţii împreună), decorarea casei sau a sălii de restaurant în care este organizată nunta aniversară în roşu-rubiniu, un vin de colecţie sau şampanie roşie.

50 de ani: nunta de aur

Aurul este simbolul bogăţiei, căldurii, iubirii veşnice.

Darurile potrivite: bijuterii din aur, tacâmuri din argint suflat cu aur, ceas din aur (sau măcar placat cu aur), eşarfă, cravată, bluză din mătase aurie etc.

Ce semnificaţie are fiecare an de căsnicie şi ce daruri se oferă, potrivit tradiţiei

60 de ani: nunta de ametist

Ametistul este asociat cu stabilitatea, trăinicia, pacea interioară, calităţi dovedite din plin de cuplurile care au reuşit să reziste atâta amar de vreme.

Darurile potrivite: orice obiect pe gustul aniversaţilor, neapărat în nuanţe de mov.

70 de ani: nunta de platină

Cel mai scump şi mai durabil metal preţios e alegerea perfectă pentru a simboliza această aniversare.

Darurile potrivite: orice obiect din platină, fie el cât de mic.

75 de ani: nunta de diamant

Piatra preţioasă cu cea mai mare duritate îşi trage numele din grecescul “adamas” – “de neînvins”. Aşa e şi căsnicia ajunsă până aici.

Darurile potrivite: dacă soţii nu-şi pot oferi bijuterii fie şi cu diamante minuscule, o petrecere de pomină, la care să vină toţi copiii, nepoţii şi strănepoţii, le va înlocui cu brio. Familia e cea mai importantă pentru cuplul ajuns la această bornă şi iubirea celor dragi e mai de preţ decât orice diamant.

Sursa: libertatea.ro