Culoarea ochilor este rezultatul caracteristicilor genetice ale copilului și reflectă individualitatea acestuia. Ea se încadrează, de regulă, în patru mari grupe de culoare. Ochii căprui sunt cei mai răspândiți, fiind urmați de către cei albaștri. Doar 2% din populația planetei se naște cu ochi verzi și 1% negri.

În popor se spune că ochii sunt „oglinda sufletului”, niște ferestre prin care ceilalți au acces la lumea noastră interioară. Specialiștii care studiază irisul spun că ochii sunt indicatori ai sănătății unei persoane. Dintr-o perspectivă psihologică, culoarea ochilor poate fi un mijloc de evaluare a personalității, caracterului sau abilităților unei persoane.

Iată o descriere a personalității copiilor în funcție de culoarea ochilor:

Copiii cu ochi albaștri

Copiii cu ochi albaștri sunt percepuți uneori ca fiind timizi și slabi de caracter. Pe de altă parte, se pot dovedi extrem de competitivi și rezistenți în fața stresului. Le plac sporturile care nu solicită viteză, precum golful.

Răspund mai greu la stimulii vizuali sau auditivi, dar au o gândire mai logică decât persoanele cu ochi închiși la culoare. Au abilități foarte bune de planificare și structurare a timpului. Când se atașează de cineva, o fac din perspectiva unei relații pe viață.

Copiii cu ochi căprui

Specialiștii au remarcat că persoanele cu ochi căprui au reflexe mai rapide și sunt mai alerte decât cei care au o culoare deschisă a ochilor. Ei se pot dedica unor sporturi care presupun agilitate și reacții imediate, cum ar fi fotbalul, baschetul sau handbalul.

Copiii cu ochi căprui au sentimente foarte intense. Se pot dovedi extrem de protectivi cu cei dragi sau foarte geloși. Sunt politicoși, romantici și se implică mai greu într-o conjunctură socială. Au tendința de a visa cu ochii deschiși și confundă uneori realitatea cu fantezia.

Deși sunt atrași de viața socială, se pot simți stânjeniți în anumite contexte care presupun interacțiunea umană. Au momente când simt nevoia să se retragă în singurătate, citind sau meditând asupra ființei lor interioare. Această capacitate de introspecție îi ajută să treacă cu ușurință peste conflicte sau supărări și îi face toleranți și înțelegători.

Persoanele cu ochi verzi

Ochii verzi sunt considerați „ademenitori, sexy și misterioși". Persoanele cu această culoare a ochilor adoră să-și trăiască viața la maximum. În general, persoanele cu ochi verzi au o fire contradictorie, de parcă în capul lor se dă mereu o luptă între „da" și „nu". Sunt independenți și le vine greu să se oprească la un singur partener. În dragoste, le place să se joace cu focul. Văd mereu o parte bună în fiecare, fiind genul de persoane primite peste tot cu brațele deschise. Sunt carismatice, cu un simț al umorului foarte bine dezvoltat. Au tendința să devină invidioși și uită să aprecieze ceea ce au.

Doar 2% din populația globului se naște cu această nuanță a ochilor. Ochii verzi sunt întâlniți mai des în Islanda, Ungaria, Irak și Afganistan.

Ochii negri

Sunt printre cei mai rari de pe planetă, doar 1% din populație având ochi negri. Cele mai multe persoane cu ochi negri se întâlnesc în Africa, Asia și America. Ochii negri înseamnă mai multă melanină. Această substanță acționează ca un izolator pentru conexiunile dintre celulele creierului, amplificând competențele sportive și gândirea rapidă.

Persoanele cu ochii negri sunt foarte pasionale și temperamentale, fiind adesea percepute ca lideri. Adoră să-și asume riscuri și nu spun nciodată „nu" unei provocări. Au tendința să contrazică pe toată lumea, chiar dacă nu au dreptate. În ciuda faptului că par inabordabile și greu de cucerit, dau dovadă de o răbdare infinită în relațiile cu cei din jur și se supără foarte greu. Sunt tolerante, însă nu uită niciodată o vorbă grea. Sunt luptătoare din fire și nu-și lasă prietenii la greu.