Pe umerii mamelor din lumea întreagă cade o mare greutate – pe lângă sarcina cu ale sale provocări, naştere, îngrijire, educație – ce direcție îi dau copilului în viață. Diana Lefter, specialist în educație, oferă mai multe informații despre greşelile pe care le-ar putea face o mamă în relația cu fiica ei.

Unele mame cu cele mai bune intenții sunt categorice în ceea ce priveşte viața copilului - îşi obligă copilul să aleagă o meserie bănoasă chiar dacă nu i se potriveşte, îşi obligă copilul să se căsătorească din interes, îşi obligă copilul să nu părăsească căminul părinților pentru a fi sprijin la bătrânețe. Este corect sau nu? Este oare acesta lozul câştigător pentru copil?

Ce greşeli pot face mamele în relațiile cu fiicele lor?

„În opinia mea, cea mai mare greşeală pe care o mamă o poate face față de fiica ei este să o îndrume acolo unde ea nu a reuşit. Multe mame îşi doresc de la fiicele lor tot ce ele nu au putut face vreodată, ceea ce este în sine greşit”, este de părere Diana Lefter.

Şi totuşi, nu este un secret. Există multe femei devenite mame care nu şi-au putut trăi propriul vis din punct de vedere al profesiei urmate, de exemplu. Cumva natural au tendința să împingă copilul spre acel domeniu. Cum vede un specialist această situație? 

„Educația în cadrul familial se face în principal prin puterea exemplului. Dacă mamele consideră că nu sunt un exemplu demn de urmat pentru fetele lor, să nu uite ca niciodată nu e prea târziu să devină ce ele îşi doresc să transmită mai departe”, sugerează Diana Lefter.

Femei care se poartă rece şi intransigent precum bărbații

De asemenea, o altă parte din mame din dorința de a „construi” fete puternice le învață să se comporte dur, în stil masculin.

„Nu rareori am auzit spus la modul cel mai admirativ posibil te porți exact ca un bărbat! Mamele spun asta din dorința de a creşte „femei puternice”, dar nu fac decât să imprime adânc în sufletul fiicelor sentimente precum dispreț, neacceptare, respingere a feminitații”, a mai adăugat specialistul în educație.

Feminitatea este o putere

Chiar dacă în multe societăți femeia este considerată sexul slab, fetele trebuie învățate să se iubească pentru ceea ce sunt.

„O altă greşeală pe care mamele de fete o fac în relația cu fiicele lor este faptul că nu le învață să se admire, să se iubească şi să prețuiască faptul că s-au născut femei”, a explicat Diana Lefter.

Un sfat pentru mamele de fete:

„Mamelor de fete, nu uitați că puterea cea mai mare a femeii stă în însăşi feminitatea noastră, nu e nevoie să fim mai mult sau mai puțin, este nevoie să fim conştiente pe deplin de tot ce suntem şi să ne iubim profund pentru asta”, a concluzionat specialistul.