În această perioadă a anului, temperaturile scăzute, vîntul şi precipitaţiile sînt factori externi care determină o scădere a sistemului imunitar atît în cazul adulţilor, dar mai ales în cazul copiilor. Medicii afirmă că cei mici sînt mult mai sensibili la frig, de aceea este esenţial ca în această perioadă să aibă o alimentaţie echilibrată, dar mai ales bogată în vitamine, scrie gandul.info.
Studiile recente arată că un rol important în funcţionarea normală a imunităţii organismului îl are vitamina C. Acest nutrient, prin contribuţia sa la formarea colagenului, ajută la funcţionarea normală a sistemului osos, a vaselor de sange, precum şi la îmbunătăţirea absorbţiei fierului din alimente.
Necesarul zilnic de calciu pentru copiii între 1 şi 3 ani este de aproximativ 900 milligrame, în timp ce pentru copiii între 4 şi 8 ani este de aproximativ 1000 miligrame.
Conform studiilor, pentru a le asigura copiilor necesarul de vitamina C, nu ar trebui să lipsească din meniul lor citricele proaspete sau preparate sub formă de suc natural de fructe, dar şi legume precum broccoli sau roşii. În plus, vitamina C se găseşte din abundenţă în struguri, varză, sfeclă roşie, morcov, pătrunjel verde şi ardei gras roşu, care pot fi proaspete sau congelate.
Potrivit specialiştilor, cei mici pot savura la micul dejun o băutură delicioasă cu lapte cald şi cacao instant, o sursă bună de vitamina C. Un pahar de lapte preparat cu cacao instant asigură copiilor cel puţin 15% din necesarul zilnic de Vitamina C, Vitamina E, Vitaminele B1, B3, B5, B6 şi B9 şi le furnizează o treime din necesarul zilnic de calciu.
În timpul iernii, din alimentaţia celor mici nu ar trebui să lipsească nici vitamina A, zincul, seleniul, vitamina E, fierul, dar nici acizii graşi Omega 6 şi Omega 3.
Alimentaţia echilibrată, activităţile zilnice şi un somn odihnitor vor fi elementele esenţiale pentru a menţine un sistem imunitar puternic.