Există opinia că apogeul bolilor respiratorii, în decembrie și ianuarie - nu se datorează frigului și virușilor, ci alergiilor la brad, citrice, dulciuri și frig. Copilul trebuie tratat sau pur și simplu trebuie să așteptați să treacă sărbătorile?

Alergia la Anul Nou: brad, dulciuri, frig, citrice

Sărbătorile de iarnă acționează miraculos asupra stării emoționale a organismului în general. În primul caz ne vindecă, în al doilea caz – ne îmbolnăvim.

Doriți să știți în spatele căror simptome se ascunde alergia de Anul Nou? Și în care cazuri ea se impune a fi tratată? Cine manifestă acest gen de afecțiuni?

Alergia la frig

Simptome:

Erupții cutanate sau roșeață (similar cu ceea ce se întâmplă atunci când pielea este afectată de vânt), pe față și mâini. Uneori, medicii constata urticarie la frig sau dermatite. În caz de urticare, pielea afectată suferă mâncărimi, se înroșește și formează bășici. Peste o perioadă de timp, erupțiile se extind pe tot corpul.

În cazul dermatitelor urticaria lipsește, dar apare exfolierea.

În special este vorba despre pielea de pe față (pleoapele și buzele) și mâini. Alergia la frig se poate manifesta (până la umflare severă a buzelor, limbii și chiar laringelui), nu numai după o plimbare la ger, dar și după ce se servește înghețată, de exemplu.

Lăcrimarea ochilor – conjunctivită provocată de frig. Acest simptom poate apărea doar afară. Frisoane, bătăi rapide ale inimii, amețeli. Tuse înăbușitoare și înfundarea nasului. Nas înfundat cu eliminări abundente din cavitățile nazale - simptom ce se manifestă atunci când o persoană intră de la rece la cald.

Alergia la Anul Nou: brad, dulciuri, frig, citrice

De ce apare?

Alergie la frig se manifestă atunci când sistemul imunitar este slăbit. După ce persoana a suferit o boală, are probleme de ordin autoimun, infecții (cum ar fi rujeola, oreion, rubeolă, mononucleoză infecțioasă, herpes). Subminează imunitatea și problemele asociate cu organele respiratorii (sinuzita, amigdalita), tractului gastrointestinal (colecistita, dizbioza intestinală) și chiar apariția cariilor dentare.

De asemenea, medicii menționează că și modul de viață poate fi responsabil pentru apariția alergiilor. Copiii contemporani se mișcă puțin mai ales la aer liber și chiardacă fac sport – în încăperi închise. Iar organismul copiilor este absolut neadaptat la schimbările de temperatură.

Cu toate acestea, uneori, apariția bruscă a alergiei la frig indică despre începutul unei boli grave - infecțioase sau endocrine. De aceea, înainte de a începe tratamentul local ar fi necesar să faceți niște analize: analiza generală și biochimică a sângelui, probe imunologice, analiza de urină.

Cum se manifestă?

Există trei stadii de manifestare a alergiei la frig.

La stadiul imunologic, imunitatea dă semne că cedează. În organism se formează anticorpi la alergeni. Persoană practic nici nu sesizează apariția reacțiilor alergice la frig.

La etapa de producere a mediatorilor - substanțe bioactive (serotonina, heparina, acetilcolină), care participă la reacția organismului la alergeni, vasele se dilată și pielea se înroșește.

Cel mai sever stadiu este atunci când alergia la frig se manifestă pe deplin: edem, erupție, până la șoc anafilactic.

Alergia la Anul Nou: brad, dulciuri, frig, citrice

Cum se tratează?

Dacă nu puteți suporta iarna trebuie să învățați să vă protejați de ea. Nu există tratament împotriva alergiei la frig. Există profilaxie. Aici vorbim anume despre situația în care prevenirea este cea mai bună soluție. Medicamentele practic nu se întrebuințează. Decât cele menite să înlăture simptomele: preparate antihistaminice, creme și unguente împotriva dermatitei, de asemenea substanțe igienice de protecție împotriva frigului și vântului.

Alergia la frig poate apărea la copii de orice vârstă. Deosebit de des acest lucru se întâmplă la vârstele de criză, atunci când scade imunitatea sau organismul trece printr-o ”resetare” hormonală. De aceea, paralel cu tratamentul local se prescrie un complex de vitamine care sporesc funcțiile de apărare ale organismului. Cursul durează cel puțin două săptămâni.

Alergia la molid

Există! Adevărul este că vinovat nu este atât copacul veșnic verde, cât sporii solului pe care-i emană, rășina și a locuitorii săi. Alergia este provocată de organismele care trăiesc pe molid: ciuperci, rămășițe de îngrășăminte chimice, praful care a acoperit nuiele în câteva săptămâni. În apartamentul cald, toate aceste organisme ”învie” și provoacă tuse, lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărimea pielii – acele simptome ale alergiei foarte des întâlnite. Dacă aveți predispunere la alergie, afecțiuni cronice sau imunitate scăzută, sărbătorile petrecute lângă un brad adevărat vă pot fi date peste cap. Și dacă nu veți cunoaște care sunt cauzele acestor stări de rău, vă puteți trata mult și bie, atât timp cât veți ține bradul în casă.

Alergia la Anul Nou: brad, dulciuri, frig, citrice

Bradul artificial

Bradul artificial nu produce rășină și organisme vii care provoacă alergii, dar el oricum, poate fi sursa unei alergii. În primul rând – pentru că se acoperă cu praf. În al doilea rând – se produce din plastic care deloc nu este inofensiv.

Dacă, totuși, dezvoltați alergii la bradul viu, evident, optați pentru un brad artificial. Însă, cu condiția ca să nu-l țineți împodobit în casă mai mult de două săptămâni.

Reacția la citrice

Mandarine – minunat! Aromat, gustos, benefic! Dar nu pentru toți. Din păcate, anume la citrice apar cele mai multe reacții alergice. De aceea, indiferent dacă este sau nu predispus copilul la alergii, până la un an ar fi bine să nu-i propuneți citrice.

Unui copil mai mare îi putem da să guste, dar cu prudență. Mai ales mandarinele mici. Ele sunt dulci și comode și pot fi mâncate în cantități exagerate. Așa deci, dacă copilul abia începe să cunoască gustul citricelor, propuneți-i doar o felie de mandarin sau portocală pe zi.

Mandarinele și portocalele conțin o cantitate imensă de substanțe benefice: vitaminele А, В1, В2, С, РР, de asemenea, magneziu, fosfor, calciu și fier. Însă, nu în zadar spunem că citricele sunt fructe exotice. Organismul nostru nu este obișnuit cu ele. Noi nu avem acei fermenți datorită cărora aceste produse pot fi asimilate în codiții inofensive.

  • Și nu este vorba doar despre fermenți. Pentru ca fructele să ajungă integre pe meleagurile noastre, să stea pe rafturile magazinelor ca apoi să ajugă pe masa de sărbătoare, ele sunt prelucrate cu substanțe chimice:
  • bifenil (previne putrezirea fructelor, dar periculos pentru om rămâne pe coajă, chiar și după spălarea temeinică);
  • fungicide (chimicale care luptă împotriva ciupercilor din fructe și plante: în condițiile depozitării îndelungate, chimicalele pot pătrunde în miezul acestora);
  • dioxid de sulf (utilizat la fabricarea acidului sulfuric, acesta este saturat cu aer de orașele mari, dacă fructele stau o lungă perioadă de timp în aer liber, acestea devin toxine);
  • Bromometan (pesticide).

Alergia la Anul Nou: brad, dulciuri, frig, citrice

Tot acest complex chimic poate provoca alergie.

Mai există și pseudo-alergiile la exotic. Atunci când după o mandarină nu apare nicio reacție, dar apare după un kg. Acest lucru indică asupra tulburărilor în activitatea tractului gastrointestinal sau a ficatului sau indică o invazie parazitară.

Simptomele alergiei la citrice

În cazul în care organismul primește o cantitate în exces de produs histamina, există erupții cutanate, eliminări nazale sau conjunctivita. Dar nu numai.

  • Erupții, dermatită până la eczeme.
  • Rinita alergica, umflarea ochilor și membranelor mucoase ale tractului respirator;
  • Tuse, bronhospasm;
  • Amețeli, pierderea de coordonare;
  • Tulburări digestive: colită, diaree, vărsături, grețuri, pancreatită (inflamația pancreasului).

Tratament

După diagnosticare, se prescrie terapie locală și simptomatică; preparate antihistaminice (nu se exclud cele hormonale), sorbente (absorb alergeni și le elimină din organism) și, desigur, excluderea citricelor. Nu se impune necesitatea administrării de adjuvanți sau complexele de vitamine. În schimb, va fi nevoie de preparate ce restabilesc microflora intestinală după tratament. Probioticele de generația 3-4 conțin mai multe tulpini de bacterii imune și bacterii vii, care normalizează flora intestinală.

Dulciurile

Secțiile gastroenterologice ale spitalelor pentru copii sunt cele mai solicitate, în special după sărbătorile de iarnă. Cadourile aduse de Moș Crăciun, deserturile mamei și deliciile buniceilor sunt cu greu suportate de copii. Nu există diagnosticul ”alergie la dulce”. Reacția alergică apare la un oarecare component sau mai mulți componenți al bucatelor sau produsului. Care? Trebuie de stabilit.

Alergia la Anul Nou: brad, dulciuri, frig, citrice

Lapte, ouă, coaja de lămâie, ciocolata, miere... Ce produse se mai conțin în rețetele bucatelor de Crăciun. Cele mai alergice. Produsul care provoacă alergie poate fi depistat cu ajutorul testului alergologic al pielii.

Și nu uitați, deseori organismul copiilor pur și simplu nu face față meselor copioase de Revelion. Supraalimentarea duce la tensionarea sistemului enzimatic al tractului gatsro-intestinal, gastroduodenita (încă puțin și va fi gastrită), tulburarea funcției ficatului și a căilor hepatobiliare. Iar într-o situație similară nu poate fi vorba despre o reacție alergică.