Cum construiești o relație cu un adolescent? Aflați trei metode eficiente de comunicare cu copilul.
Unii părinți așteaptă această perioadă de criză, drept ceva inevitabil și dificil. Psihologii însă ne liniștesc: dacă până atunci ați avut cu copilul dvs. o relație normală și sănătoasă, nimic nu trebuie să vă provoace îngrijorare.
1. Indiferent de ce se întâmplă – comunicați! Cel mai important, ce trebuie să știe un părinte – nu trebuie să încetați să comunicați. Indiferent de ce nu s-ar întâmpla – ați găsit pe rețelele de socializare fotografii de la petrecere, unde copilul consumă alcool, ați depistat întâmplător, că fiul accesează site-uri pornografice sau ați văzut fetița în compania unui bărbat adult. Chiar dacă ați găsit în odaia copilului un pachețel cu substanță necunoscută – în oricare dintre aceste situații trebuie să manifestați grijă, încredere, înțelegere, să vorbiți, să ascultați și să auziți. Nu construiți relațiile dintre dvs. și copil după principiul unui război. Aceasta doar va consolida și mai mult zidul dintre dumneavoastră.
2. Comunicați cu copilul ca cu un adult! În rezultatul crizei adolescenței, tinerilor le apare sentimentul maturității, dorința de a lua decizii desinestătătoare și de a răspunde pentru ele, de a reacționa adecvat în diverse situații precum un adult! Permiteți-i copilului să învețe aceste lucruri – discutați cu el ca un adult. Nu la egalitate! El este copilul dvs, fie chiar maturizat un pic, și dvs. sunteți cei care răspundeți pentru securitatea lui, pentru dezvoltarea lui. Asta înseamnă, că dvs. stabiliți regulile de joc, dar și interdicțiile. Totodată, ascultați-vă copilul, luați în calcul opinia lui, dați-i posibilitate să ia decizii desinestătător. Însă și cereți ca de la o persoană maturizată.
3. Cereți-i sfatul. Una din metodele de educație a maturității – atracția copilului față de treburile familiale. Discutați cu el tot ce este important, ce se întâmplă în familie, cereți-i opinia când de exemplu planificați reparație locuinței, mergeți la odihnă sau faceți cumpărături costisitoare. În special dacă toate aceste activități au tangență cu copilul. Puteți să nu cereți sfatul copilului într-o singură situație – când este vorba de sănătatea și securitatea lui.