Mulți oameni visează să aibă o familie mare și fericită. A avea un nou-născut în familie implică și mai multă atenție pe care părinții trebuie să o acorde copilului mai mare, care trebuie la rândul lui să se obișnuiască cu schimbările și să fie pregătit să ajute, dacă va fi nevoie.

Iată care sunt greșelile de parenting pe care copilul mai mare nu le va trece cu vederea:

Nu este pregătit pentru faptul că va avea o soră/un frate

Vestea că părinții vor avea în curând un bebeluș poate fi un șoc pentru cel de-al doilea copil. El a fost mereu centrul familiei și toată lumea îi acorda lui atenție, iar acum trebuie să se lupte pentru a le capta atenția părinților. Mulți copii încep să creadă că părinții lor au decis să găsească un înlocuitor pentru ei și încep să-și urască frații mai mici înainte de a se naște.

Acesta este motivul pentru care este extrem de important să vorbești cu copilul dacă urmează să mai apară un nou membru în familia voastră. Ca părinte, trebuie să-i explici micuțului tău că există o mulțime de beneficii când el va avea un frățior sau o surioară. De exemplu, va avea întotdeauna cu cine să se joace și va fi un model pentru fratele mai mic sau sora mai mică. De asemenea, trebuie să-ți asiguri prichindelul că există suficientă dragoste pentru toată lumea.

Încălcarea intimității

Când apare un nou copil în familie, părinții sunt atât de ocupați cu treburile pentru îngrijirea bebelușului, încât nu observă că acțiunile lor încalcă spațiul privat al copilului mai mare. De asemenea, ei sunt tentați să ofere mai multe jucării celui de-al doilea copil. Când se întâmplă acest lucru, copilul mai mare începe să nu mai aibă încredere în el și să se întrebe dacă mai este important pentru părinți, ceea ce îl face să devină timid.

Schimbarea obiceiurilor familiale

Apariția unui alt copil în familie este un eveniment important, dar și foarte stresant pentru copilul mai mare. Dacă părinții obișnuiau să-i citească prichindelului povești înainte de culcare, trebuie să facă în continuare acest lucru. Tradițiile familiale îi unesc pe membrii săi și ajută fiecare persoană să se simtă importantă.

Comparând copiii între ei

Cu cât copilul crește, cu atât trebuie să se lupte pentru a-și arăta personalitatea, ceea ce va duce la conflicte cu oamenii din jur. În astfel de momente, părinții spun adesea lucruri precum: “De ce nu poți fi și tu la fel de cuminte ca sora ta/fratele tău?”.

Compararea copiilor nu este o idee bună. Studiile arată că un astfel de comportament are o influență negativă asupra stării psihologice a ambilor copii. Un copil devine stresat, deoarece așteptările sunt prea mari, iar celălalt simte că este ceva în neregulă, ceea ce face ca relația cu părinții să fie una tensionată.

Ideea că un copil este un adult mai tânăr

Părinții se așteaptă adesea ca prichindeii lor să se comporte ca niște adulți și să-i ajute cu treburile casei și cu creșterea copiilor mai mici, dar cea mai importantă treabă a oricărui copil este să crească și să se dezvolte și să nu devină ca un părinte pentru ceilalți frați.

Ignorarea emoțiilor

Uneori, părinții nu au suficientă energie pentru a acorda atenție atât bebelușului, cât și copilului mai mare. Ei pot începe să-și ignore copilul mai mare, iar acest lucru poate afecta comunicarea copilului cu persoanele din jur și îl poate face să-și ascundă emoțiile.

Nu-ți privești copilul în ochi atunci când vorbești cu el

Medicii susțin că vorbitul față în față între părinți și copii îi ajută pe cei mici să se dezvolte într-un mod sănătos și le îmbunătățește încrederea și abilitățile de învățare. În același timp, experții spun că nu este vorba despre timpul petrecut împreună, ci despre calitatea timpului petrecut împreună.

Când o mamă sau un tată își găsește timp să vorbească cu copiii, prichindeii se simt speciali și importanți.

Nu lauzi copiii când se înțeleg bine între ei

A critica este mult mai ușor decât a lăuda, dar dacă îți lauzi copiii, le îmbunătățești stima de sine și le dezvolți abilitățile de comunicare. Dacă micuții tăi simt și înțeleg că te fac fericită atunci când relația dintre ei merge foarte bine, vor încerca să se înțeleagă și mai bine.