În Republica Moldova aproape 87% dintre elevi sunt afectați de bullying, potrivit studiului ”Bullying-ul in rândul adolescenților din Republica Moldova” realizat în 2019. Cu părere de rău, de cele mai multe ori adulții banalizează sau subestimează amploarea bullying-ului și daunele pe care le poate provoca. Se crede în mod eronat că în mediul copiilor totul se întâmplă ”în joacă”.  În realitate, bullying-ul produce probleme emoționale și de comportament care pot continua în viața de adult. Astfel, este de datoria părinților să fie atenți la orice schimbări apar în comportamentul copilului pentru a lua măsuri imediat. Iată primele șapte semne că un copil ar putea victima agresiunii la școală.

Obiecte pierdute sau deteriorate

Sondajele arată că aproximativ 29% dintre cei care sunt agresați sunt răniți fizic. Fiți atenți la lucrurile copilului dumneavoastră. Vedeți dacă au obiecte lipsă sau distruse, cum ar fi cărți, obiecte gadget, îmbrăcăminte sau bijuterii. Ar putea fi un semn că agreorii le iau lucrurile sau le strică.

O scădere bruscă a stimei de sine

Bullying-ul îi face pe copii să înceapă să-și pună la îndoială propria lor valoare. Ei nu înțeleg de ce trec prin așa ceva. Drept urmare, stima de sine începe să scadă. Merg cu capul plecat sau vorbesc cu o voce înceată. Dacă nu li te adresezi în mod direct, copiii nu vor vorbi, ba chiar vor încerca să evite astfel de momente.

Probleme cu somn sau coșmaruri

Când copiii dumneavoastră au brusc dificultăți de somn sau coșmaruri frecvente, ar putea fi un semn că sunt hărțuiți. Cercetările arată că intimidarea poate avea un impact direct asupra calității somnului unui copil. Încercați să le urmăriți copiilor felul în care ei dorm pe cât puteți de mult.

Evitarea prietenilor și a cercurilor sociale

Ați putea observa că copilul dumneavoastră alege mai degrabă să rămână acasă, decât să se întâlnească cu prietenii. Frica de a se întâlni cu cel care îl agresează ar putea sta la baza acestui lucru. Dacă nu pot face nimic pentru a nu mai trebui să meargă la școală, copilul dumneavoastră va alege să stea cât mai mult timp acasă.

Nu interacționează cu familia

19% dintre elevii hărțuiți resimt o presiune asupra relației lor cu membrii familiei. Copilul dumneavoastră poate fi în aceeași cameră cu dumneavoastră și să nu contribuie deloc la conversație. Sau ar putea începe să petreacă mai mult timp în camera lui. Acest lucru este periculos, mai ales atunci când copilul nu a mai avut până atunci probleme de interacțiune cu familia.

O schimbare bruscă a atitudinii față de părinți

Agresarea poate cauza probleme cu sănătatea emoțională a unui copil. Pot începe să manifeste schimbări în modul în care își gestionează sentimentele. Dacă sunt victime ale agresiunii, este posibil să facă deliberat lucruri greșite. Dacă agresorii lor o pot face, de ce nu? Încep să manifeste agresiv față de frații sau părinții săi. Aceasta ar fi modul lor de a încerca să simță că dețin controlul.

Solicită bani sau alte lucruri

Bullying-ul poate veni sub diferite forme. Poate fi fizic, verbal, social sau virtual. Bătăușii pot pune presiune pe victimele lor să înceapă să le ofere mai mult. Ca urmare a acestei intimidări, copiii ar putea începe să le ceară părinților mai multe obiecte sau mai mulți bani decât ar fi nevoie în mod normal.

Cum se previne agresiunea

Potrivit StopBullying, există 4 moduri în care puteți reduce riscul agresării copilul dumneavoastră.

  • Explicați temeinic copilului dumneavoastră ce este agresiunea. În acest fel, va ști când să-i reziste.
     
  • Asigurați-vă că comunicați constant cu copilul dumneavoastră. Acesta vă va informa dacă există motive de îngrijorare.
     
  • Încurajați-vă copilul să descopere și să își perfecționeze interesele și hobby-urile. Acest lucru crește încrederea de sine, un copil sigur pe el fiind mai puțin probabil să fie victima agresiunii.
     
  • Fii un bun exemplu pentru copilul tău. Arată bunătate și respect. În felul aceasta copilul dumneavoastră va decide că un comportament nedrept este inacceptabil.