Nașterea copilului este un eveniment foarte așteptat de întreaga familie, însă nu sunt puține și reacțiile celor din jur. De foarte multe ori, acestea sunt însă nepotrivite sau chiar oribile pentru proaspetele mămici. E de-ajuns că mamele îşi pun singure o groază de întrebări despre bebeluș şi noua etapă din viața lor. De aceea, oamenii din anturaj ar trebui să dea dovada de bun simț atunci când pun vreo întrebare.

Iată 7 lucruri pe care să nu le spui unei proaspete mămici:

”Natural sau prin cezariană?”

Nașterea este o experiență deosebită pentru fiecare femeie. Se poate întâmpla însă ca ea să fi dorit o naștere naturală, dar acest lucru să nu fi fost permis din cauza unor probleme de sănătate. De aceea, e bine să aștepți ca mama să povestească singură despre experiența nașterii, atunci când va fi pregătită pentru asta. O poți întreba, în schimb: „Cum a fost?”

”Aveți de gând să mai faceți un copil?”

E ultimul lucru la care se poate gândi o proaspătă mămică care îşi ţine în brațe puiul firav, care are nevoie de toată atenția și grija ei. E posibil ca imediat după naștere răspunsul să fie ”NICIODATĂ”.

„Cum vei scăpa de kilogramele în plus?”

Nu e indicat să discutați despre greutatea ei corporală la scurt timp după naștere.

”Ai cearcăne. Pari obosită?”

Nu e cazul să faci astfel de constatări despre înfățișarea unei proaspete mămici. E conștientă şi ea de lucrul acesta.

”Bebelușul tău este cam grăsuț?”

Orice afirmație legată de greutatea copilului poate fi motiv în plus de îngrijorare pentru mamă.

”Te gândești să ții o dietă pe toată perioada alăptării?”

Alimentația mamei e foarte importantă. Nu ar trebui să dai sfaturi de nutriție, când singura persoană cu care proaspăta mamă se poate consulta în această privință este medicul său.

”Așa plânge mereu?”

Evită pe cât se poate o astfel de întrebare total nepotrivită pentru o mamă sensibilă, poate chiar privată de câteva ore bune de somn. Gândește-te cât de frustrant poate fi.

Mare atenție la ce discuți cu o proaspătă mămică, imediat după naștere aceasta trecând printr-o perioadă delicată.