Marina Cârnaț este una dintre cele mai cunoscute bloggerițe de la noi. Mama a opt copii a ales să nu apeleze la ajutoare în creșterea și educarea copiilor, mizând pe o bună organizare a activităților zilnice. Cel mai mare băiat al bloggeriței va împlini în curând 15 ani, iar mezina familiei are 5 luni. La cei 38 de ani ai săi, Marina le reușește pe toate și cu siguranță are multe recomandări de dat la capitolul parenting. În exclusivitate pentru MamaPlus, bloggerița ne-a împărtășit zece sfaturi pe care le are pentru cele cinci fiice ale sale, de la mic la mare.

1. Dragile mele, atunci când veți avea nevoie, să știți că mie îmi puteți spune orice și oricând: eu vă voi asculta și vă voi încuraja.

2. Mereu să vă străduiți să vă puneți în pantofii/situațiile altuia.

3. Aveți grijă ce cuvinte scoateți pe gură - cu un cuvânt poți răni dureros și în același timp, poți da un suflu nou de viață.

4. Iubește-te pe tine însăți, iar asta pornește de la sinceritate. Să fii recunoscătoare pentru ceea ce ești și ai. Să nu trăiești pe egouri. Să te simți întotdeauna mândră, dar fără a face zgomot.⁣

5. Iubiți-vă familia, fiți afectuoase și grijulii, fiindcă anume familia este întotdeauna pe primul loc. De aici se naște totul. La sfârșitul zilei, într-o zi sumbră, tot familia îți va fi alături! Draga mea, o familie nu este creată numai pentru plăcere. Familia este un centru de pregătire pentru a ne salva de egoism!

6. Găsiți valoare în studii și în muncă, să nu vă fie frică să vă asumați responsabilități. În viață nu putem avea tot ce ne dorim, când dorim... Uneori, putem și alteori nu putem; și dacă e nevoie de ceva urgent, se poate crea ceva frumos și din ceea ce avem.

mamaplus

7. Nu permiteți nimănui să treacă limita voastră. Cu alte cuvinte, nu permiteți altora să vă definească, dar fiți așa cum Dumnezeu v-a creat să fiți; să nu vă fie frică să fiți unice și deosebite.

8. Apărați dreptatea și adevărul, chiar dacă este greu. Fiți curajoase și alegeți calea adevărului, chiar dacă e calea cea mai îngustă. Căutați-L pe Dumnezeu - care e sursa adevărului.

9. Viața e scurtă și nimeni nu este perfect, de aceea zâmbiți cât mai des și să nu vă fie rușine să vă cereți iertare… Prin greșeli prindem experiența bună, care ne crește și ne face viața frumoasă! Țineți minte: la orice problemă se poate găsi cel puțin o soluție!

10. Fiecare din voi este o binecuvântare unică și irepetabilă; vă prețuiesc enorm și cred în voi și în fiecare din voi că veți reuși să aveți o viață frumoasă; viața pe care vă doriți.

mamaplus