Ca să prevenim anumite afecțiuni, este foarte important să dezinfectăm periodic suprafețele din locuință și să respectăm regulile de igienă. Totuși, anumite locuri din casa ta merită și mai multă atenție, pentru că anume ele abundă în microbi și bacterii, fiind de două ori mai periculoase dacă ai copii. Spre surprinderea unora, acestea sunt, de multe ori, chiar obiectele pe care le folosim în igiena personală, cum ar fi prosoapele sau periuțele de dinți. Lor li se adaugă însă și locuri mai puțin obișnuite cum ar fi tastatura computerului.

Patul

În medie, petrecem în pat cam o treime din timpul nostru. Tocmai de aceea patul este și locul preferat al germenilor. Conform sfatului specialiștilor, lenjeria de pat trebuie spălată cu apă fierbinte cel puțin o dată pe săptămână. Ar trebui, de asemenea să investiți într-o saltea căptușită cu material impermeabil, care să nu permită bacteriilor să se refugieze sub cearșafuri.

Prosopul

Este bine ca și membrii unei familii să folosească prosoape diferite. Anumite boli, rezistente chiar la antibiotice se pot transmite prin simpla folosire comună a prosopului. Bacteria care cauzează acneea se răspândește și ea prin intermediul prosopului. Asigurați-vă că spălați prosoapele cu apă fierbite cel puțin o dată pe săptămână și încercați să schimbați cât mai des prosoapele din baie.

Periuța de dinți

Din nefericire, gura este locul în care se ascund mii de microbi. Ne spălăm pe dinți pentru a îndepărta acești microbi și de aceea, o parte dintre ei rămân pe periuța de dinți. Și pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, mediul umed din baie face ca bacteriile să se înmulțească și mai ușor. Cea mai simplă soluție este să introduceți periuța de dinți într-un cuptor cu microunde pentru a distruge bacteriile sau să apelați la un dezinfectant special conceput în acest scop.

Mașina de spălat abundă în microbi

Dacă aveți impresia că mașina de spălat este obiectul care distruge toți germenii, vă înșelați amarnic. Conform unor cercetători de la Universitatea din Arizona, mașina de spălat poate fi adesea contamina hainele cu diferite bacterii. Acest lucru se datorează mai ales faptului că unele programe de spălare folosesc apă rece, care nu distruge virusurile care, astfel, se transferă de la o spălare la alta. Pentru a preîntâmpina acest fenomen, este recomandat ca rufele să fie spălate cu apă fierbinte.

Tastatura

Se pare că pe tastatură există de 200 de ori mai multe bacterii decât pe scaunul de toaletă. Tastatura este un mediu propice pentru înmulțirea virusurilor care cauzează răceală, precum și pentru bacteriile care provoacă boli digestive. Cu cât numărul persoanelor care folosesc același computer este mai mare, cu atât riscul de îmbolnăvire creste. Dezinfectați-vă computerul săptămânal, folosind șervețele special concepute în acest scop și nu uitați să vă spălați pe mâini înainte și după folosirea tastaturii.

Covorul

În covor se găsesc de 4000 de ori mai multe bacterii decât pe toaletă. Aspiratorul nu îndepărtează decât parțial aceste bacterii. Există, desigur, și aspiratoare ultraperformante, cum ar fi cel cu tehnologie bazată pe folosirea ultravioletelor, însă acestea sunt extrem de scumpe. Pentru a micșora totuși numărul de bacterii care își găsesc adăpost în covor, puteți pune la punct câteva reguli ale casei. Cea mai importantă ar fi aceea de a nu purta pantofi de exterior în casă.

Recipientele pentru sare și piper

Un studiu care a urmărit identificarea locurilor celor mai propice pentru dezvoltarea virusurilor în bucătărie, a relevat faptul că recipientele pentru condimente dezvolta medii în care virusurile și bacteriile se înmulțesc mult mai repede. De aceea este bine să le spălați și să le dezinfectați mai des.

Cada de baie

Este un mediu ”excelent” pentru dezvoltarea bacteriei stafilococ. Riscul este și mai mare dacă aveți o cadă cu hidromasaj. De aceea, dezinnfectati săptămânal cada și periodic, chemați un instalator care să curețe scurgerile.

Frigiderul

Multe persoane consideră că bacteriile nu se dezvoltă la temperaturi scăzute. Din păcate, acest lucru nu este adevărat. Spre exemplu, legumele sau fructele nespălate pot să intre în contact cu alte alimente. De aceea este recomandat să curățați săptămânal frigiderul, cu șervetele speciale, iar lunar să îl spălați cu apă fierbinte și cu un dezinfectant.

Olița de noapte a copilului

Este un obiect indispensabil, dar pe care părinții îl transformă adesea într-un focar de răspândire a bacteriilor, permițând copiilor să îl utilizeze oriunde. Încercați să vă obișnuiți copiii să folosească olița doar în baie și spălați-vă pe mâini ori de câte ori îi ajutați să o folosească. De asemenea, dezinfectați olița cât de des posibil.